Идея: Функциите на Фонда за лечение на деца да се

...
Идея: Функциите на Фонда за лечение на деца да се
Коментари Харесай

Идея: Функциите на Фонда за лечение на деца да се поемат от НЗОК

Идея: Функциите на Фонда за лекуване на деца да се поемат от НЗОК Фондът за лекуване на деца да се закрие от следващата година и функционалностите му да изземе Националната здравноосигурителна каса. Тази концепция е залегнала в серия от законодателни промени, направени от здравните управляващи, които на този стадий са единствено в план, научи Дарик. Мярката не е оповестена публично, тъй като още не е гласувана от надзорния съвет на касата. Според пациентски организации обаче „ този опит с болните деца ” не би трябвало да се прави в този момент, а една от аргументите за това е, че касата няма потенциала да обработва заявките на родителите, които понастоящем постъпват във фонда.

 
„ Център „ Фонд за лекуване на деца ” се закрива в период от три месеца от влизането в действие на този закон, ” четем в работния вид на преходните и заключителните разпореждания на новите промени, които оферират здравните управляващи. В редица закони и подзаконови актове името „ Фонд за лекуване на деца ” се заменя с „ Национална здравноосигурителна каса ”, гласят още предложенията.
 
Промените, даже и неофициални, породиха терзания у пациентски организации и родители на заболели деца. Пред Дарик Пенка Георгиева, член на публичния съвет към фонда и ръководител на пациентски организации „ Заедно с теб ”, акцентира, че здравната каса минимум няма потенциала да обработва заявките, постъпващи от родители на заболели деца.

 
„ Моето предложение, което съм отправила към Жени Начева (бел. ред. зам.-министър на здравеопазването), е първо да стартира работа Комисията за лекуване на българи в чужбина към министерството, която все още въобще не работи. Нека и комисията, която утвърждава лекуване на български жители в НЗОК, също стартира работа. Нека минат шест месеца, да забележим двете комисии по какъв начин ще работят и тогава ще преценим какво ще вършим с фонда. Не е моментът да се вършат опити с децата, ще се сътвори ненужно напрежение в родителите, ще станат кавги. Няма подготвени специалисти в касата, тя няма безусловно никакъв капацитет, няма опит ”, акцентира Георгиева.
 
По неофициална информация евентуалната цел на сливането на фонда с касата е обединяване на административни звена. Сред другите оферти, залегнали в проектозакона, са нови лечебни заведения да се разкриват единствено след позволение от Министерския съвет, а здравната каса да заплаща активност по клинична пътека, когато лечението е осъществена единствено от доктор на трудов контракт в обещано заведение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР