идерите на ЕС поискаха от Турция да прояви уважение и

...
идерите на ЕС поискаха от Турция да прояви уважение и
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС предупредиха Турция

идерите на Европейски Съюз желаеха от Турция да прояви почитание и предизвестиха, че сондирането за газ в гръцки води е "напълно недопустимо ".

Повод за срещата на високо равнище беше пандемията от ковид, само че ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел сподели, че са разискали и борбата в Средиземно море.

Турция разположи проучвателен кораби за търсене на газ в акваторията на Гърция, като Анкара стартира и яростна война на думи с европейските водачи.



От своя страна НАТО сътвори гореща линия, с цел да помогне на гръцките и турските военни да избегнат инцидентни конфликти, а Германия поведе дипломатическа акция за разрешаване на спора.

Гърция и Кипър, със мощна поддръжка от Франция, приканват за по-строги дейности. Лидерите на Европейски Съюз би трябвало да се върнат към въпроса на идната си среща на върха.



"Изразихме решимостта си да бъдем уважавани и се съгласихме да работим по два сюжета, позитивен и по-малко позитивен ", сподели Мишел.

"Предложихме явен метод да работим за стратегия с Турция. Досега Турция не е избрала този път. Осъждаме едностранни дейности неотдавна в Източното Средиземноморие, провокациите и реториката, които са изцяло неприемливи. Ще имаме мотива да се върнем към тази тематика през декември ", добави Мишел.



На идната планувана среща на върха на Европейски Съюз може да бъде взето решение за дейности по отношение на Турция.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР