Идентифицирани са две нови жертви на 11 септември, първите идентификации от две години

...
Властите в Ню Йорк идентифицираха още две жертви на терористичните
Коментари Харесай

Властите в Ню Йорк идентифицираха още две жертви на терористичните атаки на 11 септември срещу Световния търговски център, само дни преди 22-ата годишнина от атаките.

Идентифицираните мъж и жена са 1648-та и 1649-та жертви, идентифицирани от Службата на главния съдебен лекар, според съобщение за новини от кабинета на кмета. Двамата са идентифицирани чрез разширено ДНК изследване на останките им, се казва в съобщението.

 911 мемориален доброволец 090922 Hans Gutknecht/MediaNews Group/Los Angeles Daily News/Getty Images

От кметството съобщиха, че не разкриват имената на двете нови жертви по молба на семействата им. Това са първите идентификации от септември 2021 г., според съобщението.

Мъжът е идентифициран чрез ДНК тестове на останки, открити през 2001 г., а жената чрез ДНК тестове на останки, открити през 2001, 2006 и 2013 г., се казва в съобщението.

Техниките, използвани за извършване на тези идентификации повече от две десетилетия по-късно, „включват наскоро възприетата технология за секвениране от следващо поколение – по-чувствителна и бърза от конвенционалните ДНК техники – която е била използвана от армията на САЩ за идентифициране на останките на изчезнали американски военнослужещи“, казва съобщение за новини.

Въпреки този напредък в ДНК технологията, приблизително 40% от жертвите, или около 1100 души, за които се смята, че са загинали при бедствието, остават неидентифицирани. Общо 2753 души бяха обявени за изчезнали в долен Манхатън след атаките срещу Световния търговски център. Издадени са смъртни актове за всички 2753, въпреки че работата по съпоставяне на имената на жертвите с останките от мястото продължава.

В съобщението за новините главният съдебен лекар Джейсън Греъм нарече продължаващите усилия „най-голямото и най-сложното съдебномедицинско разследване в историята на нашата страна“.

„Тези две нови идентификации продължават да изпълняват тържественото обещание, дадено от OCME, да върне останките на жертвите на Световния търговски център на техните близки“, продължи той.

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс отбеляза в съобщението семействата на жертвите, които продължават да скърбят.

„Докато се подготвяме да отбележим годишнината от 11 септември, мислите ни се насочват към онези, които загубихме в онази ужасна сутрин, и техните семейства, които продължават да живеят всеки ден с болката от изчезналите близки“, каза той.

„Надяваме се, че тези нови идентификации могат да донесат известна степен на комфорт на семействата на тези жертви, а продължаващите усилия на Службата на главния съдебен лекар свидетелстват за непоколебимия ангажимент на града да събере отново всички жертви на Световния търговски център с техните близки.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР