Идексът на производствените цени на Китай се е понижил с

...
Идексът на производствените цени на Китай се е понижил с
Коментари Харесай

Възстановяването на Китай набира сили

Идексът на индустриалните цени на Китай се е намалил с 2.4% на годишна база през юли след 3% спад през юни, разгласи на 10 август Националното статистическо бюро на страната. Охлаждането на дефлацията е разследване на растежа на цените на суровия нефт и на нарасналата до предпандемичните нива интензивност на китайския промишлен бранш. Анализатори показват, че индустриалният артикул на Китай се възвръща бързо и устойчиво от парализата от болестта, подпомонат от съживеното търсене, от държавните тласъци и от учудващо мощния експорт.

Котировките на фючърсните договори на желязната руда в Далян са скочили с 50% от началото на годината, а на стоманените пръти, употребявани в строителството - с 12 %. Най-мощен е растежът на цените за добиване на нефт и на природен газ - 12% на месечна база, поощрен от поскъпналото черно злато на международните тържища. Положителни са ценовите стойностите при производството на коли и в добива на въглища.

По оценка на Джулиан Еванс-Причард - старши икономист за Китай в "Кепитал икъномикс " - "въвеждането на нови фискални тласъци ще продължи да предизвиква инфраструктурните разноски през идните месеци, което ще е в интерес на по-нататъшния напредък на икономическата интензивност и на индустриалните цени ".

Някои икономисти обаче предизвестяват, че стопанското възобновяване може да се забави поради внимателното самостоятелно ползване и новия растеж на инфектираните по света.

Инфлацията, измервана посредством показателя на потребитеските цени, също бележи растеж през юли. Той е с 2.7% на годишна база - най-високата стойност за последните три месеца - след 2.5% нарастване през юни.

Основният мотор на подема тук е свинското месо, чиято цена е скочила с цели 85.7% годишно.

Базовият инфлационен показател, от който са изключени мощно колебаещите се цени на храните и на силата, обаче се е повишил със скромните 0.5% годишно през юли, което към момента не крие заплаха от инфлационен взлом.

"По-голямото от упованията нарастване на цените ще принуди паричните управляващи да стартират да възстановяват паричната политика ", разясняват анализатори на "Шанхай сикюритис ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР