Идеите за повишения на местните данъци след кметските избори вече

...
Идеите за повишения на местните данъци след кметските избори вече
Коментари Харесай

Местните данъци ще скочат в поне половината общини

Идеите за покачвания на локалните налози след кметските избори към този момент заливат най-големите общини - София и Пловдив. Скачането на налози се чака и в огромна част от останалите общини в страната, показва Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система (ИПИ).

Прегледът на ИПИ на данъчната политика на локално равнище през годините демонстрира, че в години след избори се следят по 60-70 образеца за покачвания на налози на локално равнище. Най-вероятно сходна ще е картината и в този момент – през 2020 и 2021 година, като се чака най-малко половината общини да подхващат някакви стъпки за нарастване на локалните данъци.

Местните данъци имат характерен темперамент – не са автоматизирани отчисления (като при подоходния налог или Данък добавена стойност например), а действително се вадят пари от джоба и се заплаща в общината, което ги прави извънредно непопулярни. В тези сметки не попада такса боклук, която също ще върви нагоре.

Тази вълна от по-високи локални налози в прочут смисъл ще отговори на апела на финансовия министър – общините да употребяват по-активно данъчните си пълномощия, само че в това време няма да промени трагично структурата на общинските бюджети, пишат още от ИПИ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР