Идеалното училище е жълто и в него преподават учителки, които

...
Идеалното училище е жълто и в него преподават учителки, които
Коментари Харесай

6 неща, които се променят в образованието

Идеалното учебно заведение е жълто и в него преподават учителки, които носят рокли, само че могат и да играят футбол. То е на един етаж. Или на три. Учителките се усмихват. В час ни карат да пишем и ние ги слушаме. В междучасието играем с тях на бяганица и на футбол. Госпожите знаят и играта „ Кобра ". Но самите те не са кобри. А на какво учат? Да считаме, да четем. Да сме положителни с буквите и с хората, обобщават първолачетата от ОУ „ Яне Сандански ". Същата мозъчна офанзива, само че измежду майките им, при започване на образователната година добави още: " Мечтаното учебно заведение е това, в което децата имат комфорт, основана е естетика сред тях и учителите. И има наслада. Там се играе и учи. Научава се по какъв начин детето да се оправя с връзките сред хората. Това е даже по-важно от буквите, тъй като отличниците в клас не са постоянно отличници в живота ".

Цялата просветителна система от години се пробва да сътвори този облик и да му вдъхне живот - чертае, трие, изписва отначало, поправя в крачка линии. И закони. В последна сметка в някои учебни заведения се получава небрежна схема, другаде работят по образец. Или пък с обсег на хора, видели и по-добри практики по света. В какво (не) успяхме в Пловдив?

Школото не е униформа

От тази образователна година в Пловдив започва първата Монтесори паралелка първолачета в общинско образователно заведение в цялата страна. В 10 учебни заведения под тепетата второкласници програмират с устройството микробит. Другаде в трети образуват думи с един и същи корен на преносимия компютър и си ревизират за неточности, сканирайки кюар код с таблет. В прогимназията си имаме клас без хартия, а по-горните класове преглеждат музеи с 3D очила. Даже хан Аспарух се качи в облака дружно с новаторските образователни заведения, които употребяват модерните технологии. В 7 професионални гимназии пък учат на заплата по дуалната форма.

В този все по-широк набор още на входа на системата родителят може да избира сред смарт и горска класна стая на двора, сред „ учебно заведение в облака " и „ екоучилище на щастието ". Или да избра някое не толкоз известно, което обаче е постигнало баланс сред двете. Така видимо има избор да се спре не на положително по принцип, а на това, което е положително тъкмо за неговото дете. Каква изгода обаче, щом най-после в действителност избира електронната система за банкет, като не регистрира търсеното качество, а класира с тежестта на местоживеенето? Ефектът е единствено един - всеки десети първолак мами за адреса.

Остава поляризацията

Това, че Лора от Френската гимназия стана втора в света по китайски, не трансформира обстоятелството, че в учебни заведения с деца от малцинствата осмокласници едвам четат. Даяна от Карлово устоя три матури с цялостни шестици и пое към университет на Острова. Но доста повече потеглиха към българските гета в Дортмунд, без да са доучили. Нашето учебно заведение още не може да предложи общ стандарт. Нито да подсигурява, че където и да учи, детето ще излезе с базовите познания и обществени пълномощия, както е в по-добрите системи.

Вузът буксува в изпитание да учи на специалност и мислене

Ако на 69 година дядо Митко Граматиков стана абитуриент и взе магистърска тапия от ПУ с 5,73, отличници от елитните гимназии погрешно схванаха кое подсигурява триумф. Наизустиха три учебника по биология, след това възроптаха, че от Медицинския университет са ги провалили с дребни промени в изпитния тест. Както нормално, до момента в който двама се карат, трети завоюва - бизнесът с частните уроци и паралелното обучение, което стартира още в 4. клас за дребните матури и продължава до зрелостните изпити дори в езиковите учебни заведения.

Промяната - план, а планът - мръсна дума

През 2018-а страната отпусна повече пари за дребните учебни заведения и там, където българският език не е майчин, а родителите са нискообразовани и необразовани. Дотук - добре, изключително във връзка с синдрома " мъртви души ". Още стотици хиляди от европрограми се изляха в системата. С тях едни вършиха политики - за две години и половина по план „ Растем дружно " деца от „ Столипиново " понаучиха български. Семействата им пък - че на центъра, с изключение на заведение за бързо хранене с детско меню, има спектакъл и опера. Утре възможностите да не отпаднат още в първи клас ще са по-големи, дори и без използването на механизма за обсег и задържане в учебно заведение.

Други в същото време вършиха пари. Учители, ограмотявали „ първолаци с мустаци " си надписаха по 5000 лева по план „ Нов късмет за триумф ", който заложи рекордни ставки от 17 лева на час. Евростолицата на културата разчете включването на малцинствата като няколко часа изобразяване на чужденка доброволка с едно семейство от махалата и архитектурна апаратура „ Кабината ". Така било европейско и се изграждал потенциал. Добре, че бързо се поправи с начинанието „ пАРТньорство " и деца, които не са излизали от гетото, имаха първа „ среща " с Цанко Лавренов и Стария град.

Пак по европейски Пловдив бе хазаин на Национални дни на ученето през целия живот. Участниците отседнаха в най-скъпите хотели в центъра и изхарчиха десетки хиляди левове за форума с конференция, ревю, награди и концерт със звезди в Цар-Симеоновата градина. Дано са построили потенциала!

Друг план завърши, откакто отброи трите си години - за Кариерен център. Да е станало по-ефективно ориентирането на децата не проличава, само че се откри нова локация за звеното, което си демонтира даже климатиците от пространствата в базата на ОУ „ Алеко Константинов ". А шефът след това трябваше да ремонтира от нула стаите за първолаците - на вересия, тъй като бюджетът не стига.

Таман се зарадваха сътрудниците му, че ще има пари за шкафчета, и се оказа, че с цел да са прилични, би трябвало да дадат най-малко още толкоз от делегираните бюджети. Задължително! Нали МОН би трябвало да регистрира, че са олекнали раниците, откакто не сработи концепцията при учебник с над 288 стр. да се издава в два тома? Така, където трябват и не трябват, където има пари и където няма даже деца в клас -всички купиха дрешници. Събраха им следващите информации. Да не забравим и проекта за справяне с терористи. И не ги чуха, когато желаеха: по-малко книжа и даже отпадане на медицинските бележки, с цел да се постави точка на подправените и родителите да се ангажират повече.

Успехи - огромен праз!

Още се подвигна летвата за учителите - от тях се чака да са с доста добра базова подготовка, само че и факири в технологиите. Да съблюдават възпитание, само че и да са като извадени от мола, с цел да имат почит пред младежите. Системата за атестации сякаш разписа засичане на равнището на всеки 4 година и учене през целия живот. Целта е - който поставя старания, да има по-добър небосвод, да пораства до старши и основен преподавател, дружно с това и заплатата му. Каква изгода обаче от обективен правилник, като той бе опроверган още преди влизането му в действие с директорските състезания - и този път се направи опит шефските столове в 29 учебни заведения да се разпределят в партийните централи и да се договарят на четири очи, не толкоз съгласно моженето на претендентите.

Ще строим МГ, но различен път

Ако имаше матура за локални управници, пловдивските щяха да ги скъсат два пъти. Първо определената компрометирана към този момент пазарджишка компания се провали с ремонта на Английската гимназия, остави я незавършена в навечерието на образователната година, а управлението - пред парадокса да купува радиатори при обезпечени над 1 млн. лв. за постройка с по-добри условия. Намери се друга компания. Не се откри отговор на въпроса кой ще понесе отговорността и ще заплати неустойки. Какво е обаче някакъв си 1 милион пред 10-те, които искахме за нова Математическа гимназия и които в хода на лобирането станаха 20? Че в това време заделените 34 дка са преобразувани в тревна повърхност евентуално е дребна детайлност на фона на огромния стопански напредък на Пловдив и Образователно-индустриалния ръб, който веднага ще му обезпечи нужните фрагменти.

Е, в случай че има нещо общо сред политиците и учениците, то е, че могат да си поправят двойките. Скоро стартира вторият период. Да забележим!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР