Иде лято и родителите чакат с него да си отдъхнат

...
Иде лято и родителите чакат с него да си отдъхнат
Коментари Харесай

Доц. д-р Атанас Мангъров обясни колко опасна може да е диарията при децата

Иде лято и родителите чакат с него да си отдъхнат от зимните заболявания около децата. В горещите дни обаче се задействат вируси, които нападат децата и ги мъчат с разстройство, повръщане, температура. Старите зимни познайници също не спят и даже през лятото дребните страдат от ангини, хреми, кашлици.
“Най-често публикуваните сега източници на неприятности са рота-, ентеро- и аденовирусите. Предаването им от човек на човек става по въздушно-капков и контактен път. Най-вероятните места за среща с вирусите са курортните селища и въобще местата с доста събрани хора на едно място. Положението в средата на май се усложнява от нетипичните високи, съвсем летни температури, които потискат имунната система, а храната бързо се скапва. Басейните със съмнителна непорочност не са за дребните деца, влажната среда е обичана за вирусите, гъбичките и бактериите.
За дребните деца най-опасен е ротавирусът. Много бързо, безусловно за час, децата, инфектирани с ротавирус, стартират да повръщат. Детето отпада внезапно, след което подвига висока температура, появява се мощна коремна болежка и се стига до диария. Изхожданията са доста чести, до 10, а в изключително тежките случаи и повече пъти дневно. Всички тези признаци се развиват от 24 до 48 часа и не престават към седмица”, отговори на въпросите на в. “Доктор” доцент доктор Атанас Мангъров, шеф на детската клиника в Инфекциозната болница в София.

Интервюто с Доц. доктор Атанас Мангъров четете в zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР