Ибра Уейн, главен стратег по капиталови пазари на Amundi ©

...
Ибра Уейн, главен стратег по капиталови пазари на Amundi ©
Коментари Харесай

Търговските войни са по-опасни за инвеститорите от инфлацията и лихвите

Ибра Уейн, основен пълководец по финансови пазари на Amundi

© Цветелина Белутова Ибра Уейн е основен пълководец на компанията за ръководство на активи Amundi, експерт по финансови пазари. На среща с мениджъри на взаимни фондове и вложители в София той показа прогнозата на френския колос за посоката, в която ще се движи световната стопанска система. Според него все още няма индикации за наближаваща световна рецесия, а следените спадове на тържищата през октомври и забавянето на световния стопански напредък са признаци за края на икономическия цикъл, който стартира преди 10 години. Още по тематиката
Китай, отвори се

Не единствено Доналд Тръмп има търговски проблем с Китай. Конфронтацията няма да завърши скоро и може да коства скъпо на международната стопанска система
9 ное 2018
Търговска и други войни

За Европа, привикнала да разчита на поддръжката на Америка, Тръмп е потрес, в това число стопански. Единственият късмет на Европейски Съюз е да играе дружно
6 юли 2018
Дидие Боровски: Има риск от балони при акциите, облигациите и парцелите

Макроикономистът във фонда Amundi пред " Капитал "
18 яну 2018
Amundi: Европейските акции имат капацитет за повишаване през тази година

Политиките на централните банки основават условия за раздуване на балони
11 яну 2018
Amundi завършва договорката за Pioneer Investments

Най-големият при взаимните фондове в България към този момент ще е с френски притежател
25 юни 2017

Какви са вероятностите пред международната стопанска система през идната година?

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. - За идната година картината е следната: ще продължим да виждаме това, което стартира да се случва през 2018 година - закъснение на темпа на напредък. Очакваме растежът на световната стопанска система да доближи до 3.7%, което е доста малко закъснение от това, което следим сега. Ако до момента имахме синхронизиран напредък като неповторимо събитие, към този момент виждаме фрагментация, напредък на доста и разнообразни скорости. По-същественото е, че стопанските системи като Съединени американски щати и Европа ще продължат да порастват над капацитета си. Имайте поради, че цикълът, в който към момента се намираме, беше доста дълъг и до някаква степен ние сме към този момент във етапа на зрялост, когато максимумът на растежа е доближат.

А по-конкретно какви са цифрите за най-големите стопански системи?

- В Съединени американски щати растежът ще остане мощен през първата половина на 2019 година поради продължаващия резултат на подхванатата през последните години фискална политика. Очакванията са за растеж от 2.7% през 2019 година по отношение на 3% през актуалната. Забавяне чакаме след 2020 година, за когато прогнозата ни е 2% напредък.

В Китай също имаме закъснение до към 6%, което като равнище за доста страни може да е мечтано достижение, само че съдейки по това, че в продължение на три десетилетия поред Китай растеше приблизително с по към 10% годишно, сегашните данни демонстрират закъснение. Виждаме по какъв начин стопанската система се ориентира към бранша на услугите, освен към производството, а поради повишеното вътрешно ползване Китай към този момент не е толкава мощно експортно насочен.

По-същественото, което би трябвало да се има поради при Китай, е доста високото равнище на дълг, не приказвам за обществения. Частният, корпоративен дълг и проявленията на по този начин нареченото сенчесто банкиране е това, което тревожи. Преди последната рецесия дългът на Китай се равняваше на към 150% от Брутният вътрешен продукт, а 10 години по-късно равнището му е 250%. Това основава проблеми на държавната политика, тъй като, от една страна, управляващите търсят по какъв начин да са подкрепящи растежа, само че, от друга, не могат да си разрешат да усилват в допълнение дълга.

Идва ли нова световна рецесия?

- Трябва да имаме какво да я провокира. Някои сочат недвижимите парцели, само че там оценките са доста по-умерени, в сравнение с бяха при предната рецесия. Други се тормозят поради разпродажбите на пазарите на акции, само че те нормално нямат някакви трагични последици. Притеснително е тогава, когато има проблеми на пазарите на облигации или при недвижимите парцели, тъй като те са доста по-тясно свързани с банките и с финансовата система и основават опасности от рецесии с ликвидността.
Това, което ние бихме следили с нараснало внимание, е степента на повишаване на $. Ако това продължи да се случва, може да докара като ответна реакция до някакво стягане на паричната политика и оттова да даде отражение върху разрастващите се пазари. С внимание следим и цикъла на облагите - времето на двуцифрените растежи при тях отмина. Докато световният напредък се движи към 3%, а растежът на облагите е от към 5%, ние не виждаме някакъв развян червен байрак там.

А политическите разтърсвания могат ли отключат рецесия?

- Политическият риск е идиосинкратичен. Това значи, че като се изключи случаите, когато визира суперсили като Съединени американски щати или Китай, може да остане стеснен в резултатите си. В Европа сега през сложен интервал минава Италия, само че това не се разгръща в близост. По-същественият риск за района идва от идните европейски избори, тъй като, както несъмнено сте забелязали, водачеството на доминантната стопанска система Германия е под въпрос. Не бих бил сюрпризиран, в случай че се появи нов лидер.

По отношение на изгрева на разнообразни популистки партии в Европа това е обстановка, която би трябвало да се следи, тъй като, в случай че отиде прекомерно надалеч, може да сложи под въпрос бъдещето на Европейския съюз. Това на нас може би не ни наподобява толкоз съществено, само че в случай че излезеш отвън Европа, виждаш за какво световните вложители изискват толкоз висока рискова награда за континента. Това се удостоверява и от изходящите парични потоци - за Европа като район виждаме, че те са доста по-значителни от това, което вложителите са изтеглили от разрастващите се пазари при всичките проблеми, през които минаха те през последните месеци.

Колко ви тревожи Brexit?

- Излизането на Англия от Европейския съюз ще има отрицателни последствия и за двете страни. Разбира се, по-тежки ще са те за Англия, само че от това континентална Европа не следва да се успокоява. Трябва да се следи дали Brexit няма да провокира предварителни избори във Англия, при които политическата среда може да се окаже доста по-силно фрагментирана.

Какво е отражението на комерсиалните войни върху растежа и вложителите?

- Доколкото вероятностите пред растежа не са революционни, те са еволюционни, то би трябвало да се има поради, че те могат да бъдат извадени от релсите при геополитическа рецесия. Задълбочаване на комерсиалната война би имало отрицателно влияние, в това число и за Съединени американски щати. Обикновено се счита, че Съединени американски щати имат отбрана в тази ситуация на комерсиална война, тъй като изнасят повече за Китай, само че рядко се взема поради това, че огромна част от американските артикули съдържат китайски съставни елементи и противоположното. В доста китайски артикули, изнасяни за Съединени американски щати, има добавена стойност на артикули и услуги, импортирани от другаде.

Споменахте за приключването на вложения от Европа. Какви други миграции се следят в капиталовите потоци и кое от макроикономическата картина ги движи?

- Поглеждайки към пазарите на акции през тази година, прави усещане, че всички като се изключи Съединени американски щати са на негативна територия макар доста мощния растеж на облагите. Това демонстрира неналичието на доверие. Инвеститорите намират равнищата за неустойчиви и търсят други възможности, които им дават повече сигурност. Това ги тласка към повече ДЦК. В Европа доста от новините към този момент са калкулирани в цените и мисля, че даже и напълно дребни положителни вести ще бъдат незабавно признати от пазарите с облекчение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР