IBM се стреми да улесни клиентите си в извеждането на

...
IBM се стреми да улесни клиентите си в извеждането на
Коментари Харесай

IBM засилва сътрудничеството си със ServiceNow

IBM се стреми да улесни клиентите си в извеждането на техните процеси в мулти-облачна среда, като прибавя принадлежности за автоматизация на към облачните си услуги. Освен това, компанията уголемява партньорството си със експертите по облачна миграция ServiceNow.

Основната концепция, която стои и зад двата хода на компанията, е да се помогне на потребителите да опростят това, което постоянно се оказва сложна задача - преместването на нови и наследени приложения в мулти-облачна среда, без значение дали тя е основана на личната услуга на IBM или на друга такава като Amazon Web Services, Гугъл Cloud, Microsoft Azure и Red Hat.

В подтекста на новите услуги, предишния месец IBM разгласи, че ще придобие пионера в създаването на програмен продукт с отворен код Red Hat за 34 милиарда $. За IBM тази договорка може да значи доста неща. На първо място, тя ще направи софтуерния колос по-голям състезател на пазара на корпоративен програмен продукт и подобен с отворен код. Но най-важното достижение за Big Blue е, че тя ще обезпечи на компанията място в доходоносна хибридна облачна група, ориентирана против огромните ѝ съперници Гугъл, Amazon и Microsoft. Според Gartner цената на този пазар ще доближи 240 милиарда $ в границите на идната година.



“Типичната облачна миграция изисква нов хост, платформа и преструктуриране, което лишава от няколко седмици до няколко месеца, според от готовността и размера на заявките за мигриране. При основаването на хибридни и мулти-облачни среди фирмите са изправени пред предизвикването да се придвижват и ръководят огромни размери данни, услуги и работни потоци, без обаче това да причинявa разстройства в бизнеса”, изясняват от IBM.

Tук идва и мястото на новите услуги за автоматизация на IBM. Компанията показа нови функционалности в услугата Cloud Migration Factory, които, съгласно хора от екипа ѝ, ще оказват помощ на клиентите да понижат времето, належащо за миграция и рационализация на приложенията в мулти-облачна или хибридна среда. Cloud Migration Factory нормално разчита на валидиране на данни, в това число информация за средата- източник, настройките на миграционния сървър, инвентаризация на останалите сървъри, механически спецификации, приложения, идентификационни данни за достъп и основаване на проект за мигриране.

Новият набор от принадлежности включва логаритми, получени на база години комплицирани миграции и модернизации, които спомагат за възстановяване на точността на планирането и понижаване на рисковете, като разкриват зависимости и провокации във връзка с процесите и технологиите доста по-рано в виталния цикъл на плана. По този метод платформата на IBM разрешава по-плавно и бързо мигриране.

Именно улеснението на облачната промяна стои и зад разширяващото се партньорство на IBM със ServiceNow. Двете компании си стиснаха ръцете през 2017 година с концепцията на обединят инструнментите за автоматизация на ServiceNow и облачните артикули и услуги на IBM.

Според Big Blue разширеното партньорство със ServiceNow ще помогне на клиентите на компанията в няколко съществени посоки - създаване на гъвкави приложения и цялостни услуги за ръководство на виталния цикъл на облака и бизнес ресурсите; дарба за ръководство на хетерогенните среди в блака по-бързо, рентабилно и с по-голяма последователност; видимост на мулти-облачните интервенции за ръководство на услугите и усъвършенстване на доставките и разноските за тях.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР