ИА Главна инспекция по труда се включва в кампанията на

...
ИА Главна инспекция по труда се включва в кампанията на
Коментари Харесай

Инспектори по труда заедно с данъчни проверяват строежи

ИА " Главна ревизия по труда " се включва в акцията на Националната организация за приходите за надзор на строителните обекти. Секторът е рисков както във връзка с сигурността и здравето при работа, по този начин и при осъществяването на трудовите правни отношения. За това сочат резултатите от контролната активност. Показателно е, че една пета от всички актове за открити нарушавания са издадени точно в строителния бранш - 1627 от общо 8036.

Инспекцията по труда планува въвеждане на специфична мярка за надзор при осъществяване на строително-монтажни работи, а Национална агенция за приходите ще даде на ИА ГИТ и спомагателна информация от своите запаси, като брой наети лица, платени налози и осигуровки и други

От началото на годината Инспекцията по труда е направила 4140 инспекции на строителни обекти от общо 32 881, при които са открити 19 850 нарушавания. От тях 1426 са свързани с трудовите правни отношения, 440 - с полагането на труд без подписан писмен трудов контракт, а 13 020 засягат сигурността при работа. По отношение на последните най-често се нарушават наредбите, свързани с цялостната организация на активността - 8303 бр., и с сигурността на работното съоръжение - 2983 бр. Установени са необезопасени отвори, скелета и други, които директно заплашват работещите.

Строителството е един от рисковите браншове и във връзка с забавянето на изплащането на възнагражденията. Констатирана е неизрядност в изплащането на спомагателни хонорари за добит стаж. Не се заплаща с нарастване и полагането на труд в празнични дни, както и изключителният труд.

Предвид откритите опасности при осъществяване на строително-монтажни работи, по план " Превенция за сигурност и здраве при работа " са създадени онлайн принадлежности за оценка на риска, които са налични на уеб страницата на плана http://projects.gli.government.bg/. Инструментите могат да бъдат употребявани и за инструктажи и образования.

Често служащите отхвърлят да спомагат на контролните органи, защото самите те са съгласни да работят без трудов контракт и да получават по-висок приход. Очаква се, че обединяването на напъните на две контролни институции ще увеличи успеваемостта на контрола, ориентиран към ограничение на деянията на недеклариран труд./Марица

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР