И занапред очаквам от президентската институция повече от същото. Ситуационният

...
И занапред очаквам от президентската институция повече от същото. Ситуационният
Коментари Харесай

Политолог: Президентът се лута, не знае накъде да тръгне

И отсега нататък чакам от президентската институция повече от същото. Ситуационният спор сред държавно управление и президентство и отиграване на обстановките за краткосрочни дивиденти ще продължат. Около спора ще се градят предизборни тактики.
Това разяснява пред БНР политологът Христо Панчугов. Според него през изказвания и дейности президентът ще взе участие в предизборната борба. „ Президентът Румен Радев е изпаднал в обстановка, в която да не знае накъде да тръгне - да се лута сред персоналната си известност и това, че беше определен като знак на битката със статуквото, слуховете, че се пробва да прави независим политически план и невъзможността си да откри фокуса на тези две неща – да откри тази тематика и този политически инструмент, който да покаже, че той действително може да реализира неща в политиката, а освен да приказва за тях “, изрече мнението си политологът.

За миналите две години, откогато президентът встъпи в служба, Христо Панчугов счита: „ Като че ли през по-голямата част от тези 2 години изглеждаше, че президентът се вълнува повече от абсурда, който тече краткосрочно, към щекотливи за българското общество проблеми, в сравнение с от действително реализиране на резултати. Изминалите 2 години от мандата му в действителност го нареждаха ситуационно – дали против ГЕРБ, дали персонално против Бойко Борисов.

Тази ситуационност беше обвързвана по скоро с отиграване на разнообразни кавги и отлагането им във времето, с цел да може да се лъска имидж, а не толкоз да се реализират действителни неща. Нито една от тематиките, по които президентът реши въпреки всичко да наложи несъгласие през миналата година, не остана да участва в българския политически дневен ред. А една от доста значимите функционалности на президента е точно тази – да зададе политическия дневен ред, да се опита да го подреди и да откри механизмите, посредством които той да реализира нещата, за които е оповестил, че са значими. Точно в тази задача като че президентът Румен Радев се провали. Няма по какъв начин българското общество да продължава да поддържа мита за това той какъв брой ще бъде смяна в статуквото на политическата система “.

Според политолога нито един от българските президенти не е бил пореден в тази си задача.

Панчугов акцентира още близостта на президента Радев до Българска социалистическа партия. По думите му за Радев няма да има позитив от това, тъй като Левицата към този момент е постигнала своя най-много. В този смисъл напълно разумно излезе тематиката за негов политически план, счита той и добави:

" Рейтингите на президентите падат доста бързо и по тази причина е по-добре в случай че ще се прави нещо, това да стане до момента в който е известен. Почти нито един от българските президенти в следствие не е съумял да се впише сполучливо в българската политика след мандатите си ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР