И Южна Корея ще изключи Япония от белия списък на

...
И Южна Корея ще изключи Япония от белия списък на
Коментари Харесай

Южна Корея предприе търговски мерки срещу Япония

И Южна Корея ще изключи Япония от " белия лист " на страните експортьорки в отговор на наложените по-рано ограничавания в износа на Токио за Сеул, съобщи вицепремиерът и министър на стопанската система и финансите Хон Нам Ки, съобщи БГНЕС.
По-рано през днешния ден японският кабинет реши да изключи Южна Корея от " белия лист “ на страните с минимални търговски ограничавания за закупуване на високотехнологични артикули и технологии. Официално това решение ще влезе в действие след 21 дни, т.е. до края на този месец. Това е втората фаза на рестриктивните мерки за експорт, които Токио наложи на Сеул неотдавна.
На 1 юли Япония разгласи решение за ограничение на износа за Южна Корея на три химически съставния елемент, нужни за производството на полупроводници и електронно съоръжение. В частност, става дума за флуориран полиимид, 90% от международното произвеждане на което е в Япония. Той е нужен за производството на гъвкави органични светодиодни екрани, както и на резистори за полупроводници. Според разнообразни източници Япония създава 70% от резисторите в света. Флуороводородът, който се употребява за разчистване на полупроводници, също е обект на ограничавания.
Официално рестриктивните мерки влязоха в действие на 4 юли. Обявената причина беше „ подкопаване на доверието “ - Япония има подозрения, че Южна Корея може да изнася артикули с втора ръка в КНДР. Според някои специалисти обаче утежняването на външнотърговските връзки е на фона на подготовката за продажба на активи на японските компании Nihon Steel, Fujikoshi Corporation и Mitsui Havy Industries, които бяха наказани от южнокорейски съд през ноември предходната година на обезщетение за жители на Южна Корея за това, че са били принудени да работят в предприятията на тези компании по време на Втората международна война.
През 1965 година Япония заплати на Корея 500 милиона $ обезщетение за вреди, породени през военните години, надявайки се, че по този метод всички несъгласия ще бъдат отстранени и държавното управление на Южна Корея ще обезщети персонално потърпевшите. Това обаче не се случи, потърпевшите не получиха съвсем нищо, а държавното управление отпусна средства за развиването на стопанската система и инфраструктурата. Потърпевшите не престават да преследват задачите си в съдилищата, само че Япония счита, че ищецът не би трябвало да са японски предприятия, а държавното управление на Южна Корея. За да позволи разногласието, Япония предложи да се свика интернационална арбитражна комисия, само че южнокорейската страна отхвърли да го направи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР