И Варна скоро ще има своя индустриална зона. Тя ще

...
И Варна скоро ще има своя индустриална зона. Тя ще
Коментари Харесай

Варна скоро ще има най-голямата индустриална зона в България

 И Варна скоро ще има своя индустриална зона. Тя ще е най-голямата у нас. Теренът към този момент е избран, a страната готви специфичен Закон, чиято цел е България да стане по-атрактивна за вложителите по време на рецесията.

Варна има капацитет за привличане на вложения с помощта на отличните си логистични връзки. Затова страната ще влага в изграждането на съвременна индустриална зона в града, която ще е най-голямата у нас. Теренът е близо 14 хиляди дка, а собствеността е смесена – държавна и общинска. Близките естествени забележителности и археология, няма да бъдат наранени.

Иван Табаков – ръководител на ВТИК:

Представете си на 14 хиляди дка, аз мисля, че едно 4-5 хиляди индивида ще работят како минумум. Имайте поради, че мястото е изключитлно уместно, т.к. то се намира на не повече от 3-4 км от Аерогара Варна, сред двете пристанище – Вн Запад и Вн Изток, на север от него е автомагистрала Хемус, която се надяваме, че скоро ще бъде приключена, предава ТВ " Европа ".

Зоната ще е с благоприятни условия за развиване на стадии, само че с задоволителен обсег, с цел да може Варна да посрещне стратегически вложители. Изграждането на съпътстващата инфраструктура ще финансира с държавни и европейски средства.

Иван Табаков – ръководител на ВТИК:

Имало е интерес на стратегически вложители, на които са им предлагани терени в другите съществуващи зони, само че те са споделили " Това, в случай че беше Варна щяхме да се съгласим “.

Иван Портних– кмет на Варна:

Целта на тази зона е да притегли производства с повече добавена стойност и производства, които ще имат потребност в действителност от готови, квалифицирани фрагменти. Варна е центърът, който може да ги подсигури в лицето на своите 6 университета.В последна сметка това е пътя за по-високи приходи на всеки един варненец.

За да подтиква вложителите, страната готви специфичен закон за индустриалните зони, който ще е подготвен до няколко месеца. В него периодите са съкратени оптимално, само че дават отговор на европейските регламенти. Ползван е опита и на съществуващите към този момент у нас държавни и частни индустриални зони.

Иван Табаков – ръководител на ВТИК:

Ние сме оптимисти, че би могло да се осъществя нещо позитивно, което да даде принос освен за районната стопанска система, а в действителност да дори отражение и на националната стопанска система.

Заради неналичието на сходен закон и подготвени за даване терени, до момента страната ни е губила вложители.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР