И въобще, за да работите добре, да спите добре, да

...
И въобще, за да работите добре, да спите добре, да
Коментари Харесай

6 Безценни Съвета За Дълъг Живот От Гениалния Кардиохирург Николай Амосов

И изобщо, с цел да работите добре, да спите добре, „ да ядете и пиете “ добре, както се споделя.

Така че тези „ мощности “ не се получават с медикаменти, а единствено с тренировки, извършения, натоварване. И – с работа – толерантност към студ, жега, апетит, отмалялост.

3. Всеки знае какво е заболяването: досадно разстройство на разнообразни функционалности, пречещи да си благополучен и даже да живееш .

Причините също са известни: външни „ вредности “ (инфекция, екология, публични трусове), личното безразсъдно държание. Понякога – вродени недостатъци.

Потвърждавам: Силна е човешката природа. Поне в множеството хора. Наистина незначителните заболявания са неизбежни, само че сериозните най-често са от неблагоразумен метод на живот: понижаване на запасите вследствие на нетрениране. Външните условия като беднотия, стрес и други са на второ място.

4. Тренировката би трябвало да е рационална

Това значи постепенна, само че упорита. Например, в упражненията тичане или вървене, би трябвало всекидневно да се прибавят от 3 до 5 % от постигнатото равнище, в смисъл на брой придвижване, скорост и разстояние, според от възрастта и положението на изходното здраве. Същото се отнася и за закаляването, излагането на слънце, даже и работата.

Мога да кажа, че същността на тренировките – това е режим на ограничаване и натоварване. Това е моето занимание. Впрочем, нищо автентично не съм измислил.

Има три основни пункта:

1. Първия – храна с минимално количество мазнини, 300 г плодове и зеленчуци на ден и тежестта да е растежа минус 100 кг.

2. Втория – физкултура. Тук работата е по-сложна. Физкултурата е нужна на всички – и на децата, и изключително на възрастните. Доколкото в този момент физически не се напрягаме доста на работа, то за обичайно здраве би трябвало да се занимаваме всеки ден по един час. Но актуалният човек няма воля за това. Затова може и 20-30 минути гимнастика, да вземем за пример 1000 придвижвания, най-добре с гири от 2 – 5 кг. Съветвам ви да се упражнявате пред тв приемника, когато дават новините, с цел да икономисвате време. За добавка е желателно да отделяте време за вървене, да вземем за пример до работа и назад, най-малко по един километър. Полезно е, а и пести нерви, имайки поради неприятния превоз. За тичане не приказвам – нереално е, само че пък потребно.

3. Третия – (най-трудния) – ръководство на душeвността. Учете се да се владеете. Но какъв брой е мъчно това! Рецепти доста, в това число и медитация, само че няма да ги разказвам. Самият аз употребявам елементарни способи: когато напрежението е огромно и се е отделил доста адреналин, конкретизирам вниманието си върху ритмично, постепенно дишане и се пробвам да отпусна мускулите. Най-доброто в такива моменти е да се направи енергична гимнастика, само че не постоянно ситуацията разрешава. Но в случай че може – правете го. Излишъкът от адреналин се изгаря при физкултура и по този метод кръвоносните съдове и органите се избавят от конвулсии. При животните стресът се позволява или с бягство, или с борба, а на индивида не е разрешено това.

Ако си млад (до 60 г.) и няма никакви недоволства от органите, то не би трябвало да се бяга до поликлиниката за всяко неразположение. Както към този момент приказвах, нашите лекари не се доверяват на природата, съсредоточени са върху медикаментите и покоя. Не попадайте в техен плен. Ще ви намерят някаква болест и ще ви убедят: „ Почивайте си и се лекувайте! “.

В организма има мощни защитни сили – имунна система, механизми за отплата. Те сработват, само че е належащо да им се даде време. Имайте поради, че множеството леки заболявания минават сами, докторските „ опиати “ единствено съпътстват естественото излекуване. И ви споделят: „ Ето, излекувахме ви! “, а вие им вярвате: „ О, добър доктор “.

Ако към този момент сте имали щастието да попаднете на добър доктор, пазете го и не го безпокойте на вятъра. Помнете, че доктор е освен това от експерт, той не ви е водопроводчик. Изпълнявайте напътствията на подобен доктор според от вашите разбирания. Не изисквайте от него непотребни медикаменти, за които сте научили от съседката.

Повтарям: би трябвало да се пият по-малко медикаменти. Например, в този момент са на мода системите, към този момент освен в лечебните заведения, а и в къщи. Това са нелепости, само че е фешън. В реанимацията е нужна „ тежката артилерия “, а за у дома са нужни други неща. Различни са показанията.
Какво да кажа в умозаключение? За да е здрав човек, е нужна мощ на характера. Как на слаб човек да намериш оптималното държание в триъгълника болест-лекар-упражнения? Моят съвет е да изберете последното – извършения и ограничение. Поне се пробвайте. Повярвайте ми – тялото ви ще ви се отплати. Впрочем – всеки е стопанин на ориста си. И на здравето си.

5. Интересен въпрос. Защо хората по този начин постоянно боледуват?

Мисля, че 90% от хората, в случай че съблюдават верен метод на живот, биха били здрави. Но, за жалост, режимът изисква напрежение на волята. А мощната воля не доближава у човека… Съвременното публично лекуване е на правилото „ търсене-предлагане “ на хипотензивни средства, които са десетки и които след това би трябвало да се вземат непрестанно.

6. И още. В света има доста, изключително доста некадърни лекари.

Не мога да кажа, че всички лекари са неприятни. Много са положителните, само че и неприятните – също. Доказателства? Попитайте ги какво четат и какво умеят. Четат, на процедура, единици. Умеят – повече или по-малко – лекарите хирурзи. Защото те без „ ръкоделие “ просто не могат да практикуват. Терапевтите откровено мислят, че на тях не им е нужно да умеят кой знае какво – ни разбор да създадат, ни да гледат на рентген, ни да създадат пункция на плевра, да вземем за пример. Има си тесни експерти за това. Ние, виждате ли, сме общи лекари. Така е.

И най-после. Има доста заблуждения в медицината. Често това зависи от неправилната оценка на статистическите данни. Например, съгласно вас каква е повода за „ разрастването “ и „ нарастването “ на рака? В света няма никакво изключително повишаване на раковите заболели (освен на рака на белите дробове). Дори случаите на рак на стомаха са намалели. Как тогава ракът заема второ или трето място като причина за смъртността? Но малко са тези, които регистрират, че продължителността на живота е повишена за последния половин век, а от рак най-често боледуват хората от третата възраст.

Това е единствено една дребна част от мислите, заключенията и препоръките на Амосов. Решихме да се ограничим с това. Читателите могат да се срещнат повече с богатото завещание на хирурга, писателя, журналиста Николай Амосов в Интернет.

Разказвайки за медицината, за живота и гибелта, най-после и за самия себе си, Амосов е прям до жестокост, той води диалог със личната си съвест. И това учи да мислиш по-точно и по-задълбочено, принуждава те да се замислиш над това по какъв начин живееш.

Източник: petel.bg

Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР