и в целия ЕС възстановиха през декември 2020 г. част

...
и в целия ЕС възстановиха през декември 2020 г. част
Коментари Харесай

Скок на декемврийските продажби на дребно в ЕС, но при спад в България

и в целия Европейски Съюз възвърнаха през декември 2020 година част от много мощния спад през ноември, защото въведените още веднъж рестриктивни ограничения за ограничение на коронавирусната зараза на остарелия континент бяха леко разхлабени към коледните и новогодишните празници.
Това демонстрират последни данни на Евростат.
Продажбите на дребно в България обаче означиха внезапен спад предвид на въведените в края на ноември в страната, като по отношение на година по-рано означиха втория максимален спад в границите на Европейски Съюз след този в Словения, регистрира формалната Европейска статистика.
През декември 2020 година продажбите на дребно в набъбнаха с 2,0% по отношение на ноември, когато спаднаха с цели 5,7%, като в границите на целия Европейски съюз те се усилиха с 1,4% след намаляване с 4,9% месец по-рано.
На годишна база продажбите на дребно в еврозоната се покачиха през декември с 0,6%, а в границите на целия Европейски Съюз с 0,5% след техен спад надлежно с 2,2% и с 1,5% през ноември.
Евростат уточни, че повишаването на през декември беше водена от покачване с 5,1% при продажбите на автомобилни горива в еврозоната по отношение на месец по-рано (но при спад с 14,1% по отношение на декември 2019 г.), до момента в който продажбите на храни, питиета и тютюневи произведения се усилиха с 1,9% на месечна база (повишение с 5,6% на годишна база), а продажбите на нехранителни артикули набъбнаха с 1,5% на месечна база, само че се свиха с 0,8% по отношение на година по-рано.
В рамките на Европейски Съюз продажбите на се покачиха с 0,7% на месечна база (понижение с 0,6% по отношение на година по-рано), до момента в който тези на храни, питиета и тютюневи произведения набъбнаха с 1,7% на месечна база (увеличение с 5,0% по отношение на същия месец на 2019 г.). Продажбите на автомобилни горива пък набъбнаха през декември с 4,0%, само че означиха спад от 12,6% по отношение на декември 2019 година
 Безработните в Европейски Съюз са се нараснали с близо 2 млн. Безработните в Европейски Съюз са се нараснали с близо 2 млн.
Безработицата в еврозоната за декември 2020 година е 8.3%, сочат данните на Евростат. Това е скок от близо 1 процентен пункт по отношение на декемвр...
Европейската статистика регистрира, че продажбите на дребно в България се свиха през декември с 1,7% по отношение на ноември, когато набъбнаха с 0,4%. Това съставлява първо понижаване на търговията на дребно в нашата страна от осем месец насам, откакто за последно беше регистриран същински срив при продажбите на дребно с 20,1% през март, последван от намаляване с 2,0% през април - по време на първия Covid локдаун.
На годишна база спадът при продажбите на дребно в нашата страна остава един от най-големите в границите на Европейския съюз. През декември продажбите на дребно в България спаднаха с цели 12,0% по отношение на декември 2019 година след намаляване с 6,4% през ноември.
Това е още веднъж един от най-солидните спадове в границите на целия Европейски Съюз на годишна база, като по този индикатор нашата страна е изпреварена само от Словения, където продажбите на дребно се свиха през декември с 13,3%.
В същото време най-голямо покачване на продажбите на дребно през декември по отношение на година по-рано е регистрирано в Ирландия (повишение с 11,1%), следвана от Франция (+9,1%) и Естония (+5,9%).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР