И в този парламент ще се дискутира проект за Закон

...
И в този парламент ще се дискутира проект за Закон
Коментари Харесай

Вижте как говорят депутатите

И в този парламент ще се дискутира план за Закон за отбрана на книжовния език. "Интересното е това, че в последните години всяко Народно заседание внася най-малко по един проектозакон за българския език. Явно това е въпрос, който вълнува депутатите ", разяснява пред Българска национална телевизия преподавателят от Софийския университет Надежда Сталянова.

Тя уточни, че един от главните пунктове в новия проектозакон е табелите на улиците и институциите да бъдат на литературен български език. "Но те и сега са на литературен език. Така че ми е забавно какъв проблем виждат законодателите, на които сме дали своят вот доверие ", сподели преподавателят.

Надежда Сталянова уточни, че от изявленията на депутатите от трибуната и в изявленията прави усещане няколко съществени неща. "От тях чуваме една тирада, която е толкоз принизена, даже другари на маса не си приказват по този начин, карат се по просташки, наскърбяват се по метод, по който даже ни става неловко ", разяснява тя.

Според нея има доста ясни признаци на език на омразата, обиди по външен тип и полова ориентировка, което е в нарушаване на правилата на естественото езиково другарство. Преподавателят съобщи, че отношението на жителите към политиците за подобен вид изявления се е трансформирал през годините.

"Възмущавахме се и не можехме да повярваме, след това свикнахме, че по този начин приказват, а към този момент ни е безразлично и не могат да ни изненадат ", изясни Сталянова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР