И в началото на януари зимата не ще и не

...
И в началото на януари зимата не ще и не
Коментари Харесай

Малко сняг в неделя, после отново без валежи

И при започване на януари зимата не ще и не ще да пристигна при нас. Прави - коства, само че заобикаля Балканите и страната ни. Горе-долу по този начин ще наподобяват нещата и при утежняването на времето в неделя и понеделник. Хем ще е студено, хем ще превали малко сняг, хем няма да е като хората.

Синоптичната комисия заседава в петък сутринта при негативни температури в София, само че със мощно зимно слънце, посочило се над хоризонта.

Членовете на комисията вършат - костват, само че не могат да кажат, че ще забележим сериозна зима в близко бъдеще - най-малко до 10, 12 дни.

Сега по ред на нещата.

В неделя от север ще стартира да нахлува леден въздух, ще е облачно ще стартират валежи, най-вече от сняг, които ще продължат и в нощта против понеделник. Повечко ще превали в Северна България, Предбалкана и в планините. На места ще се образува и снежна завивка. Това утежняване на времето ще е относително малко и още в понеделник преваляванията ще стопират на всички места. В неделя през старопланинските проходи може да има проблеми в придвижването, поради валежите от сняг.

В региона на София евентуално ще се образува тънка снежна завивка до 4, 5 см, по-дебела в по скатовете на Витоша. В планините ще имаме повече сняг, което е добре и за скиори, и за по-пълните язовири напролет.

Още в понеделник времето ще се усъвършенства и в идващите дни ще бъде без превалявания и ще се затопли след сряда идната седмица, като температурите в равнинните елементи на страната ще се покачат до 5, 7 градуса, което за средата на януари напряко си е топло.

Нови превалявания до 15-ти януари не се обрисуват, и това продължава да прави зимата мека, безснежна, с детайли на дълга късна есен.

Заради разполагане на мощни антициклони над Европа в идващите дни, времето над континента ще е най-вече изсъхнало и относително топло, изключително в западните елементи. И в Европейска Русия продължава топлата и безснежна зима. В Москва продължава да е извънредно топло с температури към нулата. За разлика от Северна Индия където претърпяха едни от най-студените интервали от над 100 години.

В столицата Делхи преди два дни температурата през нощта падна до 4 градуса, което донесе доста проблеми на хората там. През деня бе до 10 градуса, което е все едно в София температура денем да е минус 20 градуса.

За разлика от България, в прилежаща Турция зимата демонстрира рога. В края на тази седмица и при започване на идната средиземноморски циклон ще донесе снеговалежи и вятър над огромни елементи на Анадола, като нищо чудно, тук-там снежната завивка да надвиши 20 - 30 см. Това е иронията на природата - България тази зима остава във валежната сянка на средиземноморските циклони и хем температурите са високи, хем не вали сняг.

Да забележим дали във втората половина на януари нещата няма да се трансформират, само че е рано да се каже.

Синоптичната комисия разяснява и две интернационалните тематики, които ще имат отзив през годината - напрежението сред Съединени американски щати и Иран след убийството на военачалник Сюлеймани - командващ на бригадите Ал Кудс - елитни елементи на иранската армия, както и решението на турския парламент да бъдат пратени турски войски в Либия. /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР