И в миналото си рафинерията в Бургас е работила с

...
И в миналото си рафинерията в Бургас е работила с
Коментари Харесай

И в миналото рафинерията в Бургас е работила без руски петрол. Няма технологична заплаха |

" И в предишното си рафинерията в Бургас е работила с неруски нефт. Имало е интервали, в които е бил преобладаващо неруски. Тоест няма софтуерна опасност по тази линия - безапелационен е икономистът Георги Ганев, народен представител от " Демократична България " и ръководител на Подкомисията за надзор на обществените средства към Народното събрание, пред Нова тв. - Руският вид, по този начин нареченият Урал, има избрани характерности, които са разнообразни от тези, да речем, на арабските петроли, само че рафинерията може да се пренастрои. "

Според него въпросите са два: може ли да се работи с неруски нефт и какви ще са цените на петрола, с който ще се работи по-късно. Отговорът на първия е ДА, а за втория допусна, че цените ще са по-високи, в сравнение с сега, само че на въпроса " С какъв брой? " " все още не може да има добре осведомен отговор.

Той се усъмни в правотата на упованията на Мика Зайкова (ИТН) бензинът и дизелът да стигнат до 5-6 лв. за литър. " Много почитам госпожа Зайкова, само че бих желал да видя плановете, върху които е направена тази прогноза. На мен ми се коства, че чак толкоз доста няма да се усили цената. Разбира се това почива на някаква вяра, че въоръженият спор близо до България няма да трае дълго време ”, разяснява Ганев.

Според него пазарът на горива за крайния консуматор страда освен от цената на петрола, а и от " съществени неуредици в структурата на българския пазар на горива, и изключително неналичието на задоволително конкуренция по линия на доставките, включая един огромен въпрос, който с сътрудника Мартин Димитров от дълго време повдигаме - за складовете, за достъпа до складовете, тъй че да може да има по-голяма конкуренция сред търговците на горива и оттова конкуренцията да натиска цените за крайния консуматор малко надолу ".

" През годините сме разпознали, че там е по-големият проблем за българския краен консуматор, в сравнение с цената на изходната суровина ", акцентира икономистът.

Той счита, че е допустимо да се внасят бензин и дизел с цистерни от прилежащи страни - Румъния, Гърция. " Въпросът е да се облекчи този режим, с цел да бъде подложен " Лукойл " и неговият индустриален потенциал на малко по-сериозна конкуренция без никакво предпочитание да унищожаваме " Лукойл ". В последна сметка всички тези производства съществуват не с цел да съществуват самите те, а с цел да обслужват крайния консуматор. "

" Дори да продължи да се повишава цената заради общия инфлационен развой, тя ще се повишава с по-малко, в сравнение с би се покачвала, в случай че продължи това квазимонополно състояние на този пазар ", сподели още той.

Запитан дали управляващите преднамерено поддържат актуалното състояние депутатът отговори по този начин: „ Нашите подозрения с сътрудника Димитров са, че за последните десетина години е било поддържано, да. Опитите на хора като, светла му памет, Ваньо Танов да се опита да подложи този развой на някакъв надзор не реализираха никакъв триумф. Въпросът е да се направи по този начин, че и с измервателни уреди, и с достъп до складовете, включая с признание на хранилища отвън България за български данъчни хранилища, което е изцяло допустимо по европейските регламенти, да се подложи този пазар на по-голяма конкуренция ”.

Признаването на хранилища отвън България за български данъчни хранилища е значимо, тъй като " съперници на сегашните снабдители на бензини ще могат да доставят бензини и тези съперници, пробвайки се да завладеят пазарен дял, ще го вършат, предлагайки малко по-ниски цени ".

Никой бизнес не обича да е подложен на конкуренция, само че би трябвало да свикнат с тази мисъл и тези търговци в България - означи Ганев.

Относно цената на газа Ганев съобщи, че азерският газ е контрактуван на доста добра цена. „ Азерите в този момент имат интерес тази цена да се промени. Не виждам по какъв начин може да поевтинее газовият микс в България ”, съобщи Ганев.

Той е последовател не на диференцираното Данък добавена стойност, а по-скоро на концепцията цялостната ставка на Данък добавена стойност да се смъкна, доколкото разрешава бюджетът. Разчетите може да я пратят и на 18%, както беше едно време, напомни той.

Друга теза за готовността на рафинерията да работи без съветски нефт изрази Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация пред Българска национална телевизия. Според него тя се нуждае от година и половина, две, с цел да направи нужните софтуерни промени и в случай че през това време България спре вноса от Руската федерация, няма да има от кое място да се достави с гориво.

" В момента рафинерията не може да работи без съветски нефт. Ако в този момент се спре вносът, няма да има с какво да работи рафинерията. За да бъдат направени нужните софтуерни промени и да премине напълно на различен нефт, най-вероятно ще би трябвало рафинерията да спре за известно време. Това е обикновено, случва се при всички рафинерии. Но в случай че рафинерията спре в този момент - без нужния ресурс от нефтопродукти, това ще се отрази съществено у нас. Никой от прилежащите пазари няма да може да запълни изчезналите количества. Така че тогава няма да си приказваме за цена на горивата, а за това има ли подобен артикул " - сподели Бенчев.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР