И в Германия в много магазини рафтовете с олио са

...
И в Германия в много магазини рафтовете с олио са
Коментари Харесай

Олиото, брашното, високите цени: какво се случва в германските супермаркети


И в Германия в доста магазини рафтовете с олио са полупразни. Брашното и оризът също свършват бързо. Търговците твърдят, че храни има задоволително и хората не трябва да се презапасяват. А цените не престават да порастват.

Възрастна клиентка в един от супермаркетите в немския град Котбус се чуди какво става.. Най-вече по-евтините типове олио са изкупени. " Гледам ги с по 3-4 бутилки олио в количките. Каква ли ще е тази работа, пита се човек, но след това започваш и ти да трупаш в количката ", споделя дамата. Управителят на този магазин признава, че има компликации с доставките поради добре известната ни обстановка, само че производители има задоволително, тъй че снабдяването на клиентите е подсигурено. Същите уверения идват и от няколко огромни вериги за хранителни артикули, измежду които " Лидл " и " Кауфланд ". Посланието към клиентите: няма потребност да се презапасявате.

" Същото беше и при започване на пандемията: просто клиентите би трябвало да бъдат солидарни между тях и да купуват единствено толкоз артикули, колкото са им нужни в реалност, а не да се презапасяват ", предизвестява Кристиан Бьотхер, представител на Федералния съюз на търговците на хранителни артикули. Неговата организация не разполага с информация за дефицит на слънчогледово олио в комерсиалната мрежа, споделя Бьотхер.
Редакцията предлага
Поскъпването на храните ще продължи

Същевременно редица. Колкото по-дълго продължава войната, толкоз по-голяма е заплахата, че и в Германия цените трайно ще вървят нагоре. А пробивите в доставките единствено първоначално ще могат да се запушват със артикули от складовете - в средносрочна и дълготрайна вероятност обаче компенсирането на дефицитите също ще коства повече пари.

И всичко това се случва в обстановка, в която цените така и така набъбнаха осезаемо поради все по-скъпата електрическа енергия. Браншовите представители на производителите в селскостопанския и хранителния бранш към този момент приканват държавното управление в Берлин да се намеси. Искането им: страната да компенсира високите енергийни цени. Като мотив те напомнят, че високите цени носят и по-високи данъчни приходи на страната. Тоест, тя би трябвало да помогне на бизнеса, най-малко като снижи нивото на акцизите и другите данъци върху горивата. " Земеделието и хранително-вкусовата индустрия са стратегически браншове, които би трябвало да имат преимущество при снабдяването с сила ", гласи позицията на браншовите организации.

Едва след няколко месеца ще узнаем размера на вредите

Те се притесняват още, че аграрният бранш ще пострада и от дефицита на вносни артикули, първични материали, фураж и торове, за който е отговорна войната. Като допустима мярка се предлага да бъдат освободени за засаждане до половин милион хектара аграрни площи, които са блокирани съгласно условията на Европейски Съюз. Франц-Йозеф Холценкамп от браншовата организация на производителите в селскостопанския и хранителния бранш напомня, че в Германия земеделската земя е лимитирана, така че би трябвало да се употребяват всички налични площи. Според него това още не значи, че по принцип би трябвало да се загърбят условията за стабилно селско стопанство. Това може да се компенсира посредством използването на съвременни технологии и посредством цифровизация, счита Холценкамп.

Независимо от това какъв брой дълго ще продължи войната в Украйна, едвам след няколко месеца ще осъзнаем същинския обсег на следствията за непосредственото доставяне на популацията с хранителни артикули. Тоест, едвам когато бъде събрана реколтата и когато стане ясно какви премеждия са понесли украинците - единствено персонални, само че и стопански.

***

Вижте и това видео от нашия списък:
Наистина ли мазнините са толкоз нездравословни?
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР