И в Добричко обявиха бедствено положение заради чумата по свинете.

...
И в Добричко обявиха бедствено положение заради чумата по свинете.
Коментари Харесай

Африканската чума по свинете докара бедствено положение и в Добричко


И в Добричко оповестиха бедствено състояние поради чумата по свинете. До 5 август стопаните там би трябвало да заколят домашните си свине. В региона към този момент няма огнище на чума и месото може да остане за консумация, заяви бТВ, съобщи БГНЕС.

Властите в Русенско също остават на крайник поради болестта. В свинекомпелксите в Николово и Бръшлен евтаназията е в ход. Обмисля се тактика за последната инфектирана свинеферма – тази в Голямо Враново.

Мерките изискват животните в свинефермата в Голямо Враново да бъдат умъртвени. Решението на комисията е процедурата да стартира в понеделник. По-рано през днешния ден управлението на свинекомплекса разгласи, че няма да прибързват. Убедени са, че могат да преборят заболяването и ще упорстват пред институциите за това.

От свинекомплекса са наясно с ограниченията, които неотложно би трябвало да бъдат взети, само че към този момент отхвърлят. Ръководството твърди, че може да се оправи със болестта, без да се унищожават здравите животни. В Николово и Бръшлен евтаназията на животните продължава. Днес се загробва в землището на Ряхово. Местните са обезпокоени. Инспектори на Българската организация по сигурност на храните ще ревизират сигналите за загробване на живи свине край село Сливо поле. “Изпратен е екип, който да удостовери какво се случва. Единственото, което мога да кажа е, че ще се направи изследване. Ние познаваме добре разпоредбите за хуманно умъртвяване на животните и безвредно неутрализиране на труповете ”, сподели доктор Александра Митева.

По данни на спешния щаб една трета от животните в Николово и Бръшлен към този момент са умъртвени. По отношение на единствената незасегната от болестта свинеферма в Русенско, в село Юделник – резултатите от последните проби там са негативни. Агенцията по сигурност на храните прави инспекции и на граничните пунктове поради болестта с африканска чума по свинете. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР