И в Англия могат да се намерят места за екскурзия

...
И в Англия могат да се намерят места за екскурзия
Коментари Харесай

Корнуол – сурово и красиво място на южния край на Англия

И в Англия могат да се намерят места за екскурзия и отмора. Графство Корнуол е едно такова. С екзотичния си пейзаж и незабравими прекарвания то ви кани за идващото вълнуващо странствуване. Още повече, че значително българи го познават и от книгите на Роузамънд Пилхер или филмите по тях.

Корнуол е в най-южната част на Англия. На това място ще откриете всичко, което ви би трябвало за една приятна лятна отмора - плаж, слънце, пясък… И няма нищо изненадващо в това откакто графство Корнуол е "заобиколено " с 522 км брегова линия. Нюкуей, ситуиран на северните крайбрежия, пък е известно място за сърфистите.

Тук ще откриете и спиращи дъха естествени гледки, и обичайните британски градини. А ветровете на Атлантика и Келтско море оформят скалистите му крайбрежия, измежду които се крият значими пристанища по крайбрежието.

Корнуол може да ви изненада и с редица обичайни кулинарни лакомства и положителни заведения за хранене. Още повече, че храната е локално произвеждане: сирена, плодове, зеленчуци, морски блага и месни деликатеси, които ще ви изкушават по време на престоя ви в графството. Естествено рибата е мощно застъпена в локалното меню.

Около 5 млн. туристи годишно идват тук, като множеството са от Англия. И може би най-важното - Корнуел е място, на което могат да се избегнат тълпите от туристи.

Корнуол (на британски: Cornwall) - историческо, церемониално и административно графство в района Югозападна Англия (South West England), е един от деветте и най-големия по повърхност район в Англия. Той обгръща седем графства с обща територия от 23 829 кв. км и население от 4 928 458 поданици. Корнуол е много далечен от Лондон - на над 400 км.

Графството Корнуол е ситуирано на полуостров в най-югозападната част на страната. До 18 век забележителна част от популацията му приказва на келтския корнуолски език (корниш), който е приет публично от Короната през 2002 година. Център и максимален град на административното графство Корнуол е Труро.

Знамето на св. Пиран се смята от националистите за знаме на Корнуел. Според легендата светията покровител на полуострова видял бялото (калая) измежду въглищната пепел (черното) и през днешния ден това са цветовете на флага на Корнуел.

Графство Корнуол не трябва да се бърка с херцогство Корнуол, чиято земя е разпръсната по територията на 23 графства в Англия и Уелс. То е частно притежание на наследника на английския трон и е източник на неговите персонални приходи.

За обозначаване на територията на полуостров Корнуол, на която в междинните епохи е било ситуирано едноименното келтско кралство на бритите, в британската историография се употребява термина Западен Уелс . В същото време актуалният Уелс (на британски: Wales, на уелски: Cymru - Къмри), една от четирите съставни елементи на Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия) е прочут като Северен Уелс.

На полуострова се срещат редки растения, като Корнишовата гарига, което се е трансформирало в емблема на графството. Климатът на Корнуол спрямо другите елементи на Британия е мек и безоблачен. Почти в никакъв случай не пада сняг поради въздействието на атлантическите течения. Годишната температурата е към 12 градуса и без огромни отклонения в амплитудата.

Корнуол е въодушевил доста от новелите на Дафни дю Морие, по една от които е сниман шедьовърът на Алфред Хичкок - " Птиците ". Тук е живял всепризнатият създател на шпионски романи Джон Ле Каре. Действието от втората част на операта "Тристан и Изолда " на Вагнер се развива в Корнуел.

Роузамънд Пилхер несъмнено е най-известното име от района. Британската писателка е родена на 22 септември 1924 година в село Лилант, графство Корнуол. А с романите си направи Корнуол прочут по целия свят. С екранизациите по тях пък той стана и "видим ". Фамилията Пилхер получава след женитбата си с Греъм Пилхер като приема неговата фамилия. От взаимния си брак имат чутири деца. Днес тя живее и работи в град Дънди, Шотландия. Започва да написа през 1949 година, а след 2000 година прекратява писателската си активност.

Корнуол е родината на основния персонаж в английската митология - крал Артур . Корнуолл и най-много античното кралство Думнония (Девон) дружно с Уелс са родината на келтската просвета, приказки и предания, които не са били забравени дори и по времето на саксонското и норманското господство. Замъкът Тинтагел (традиционно свързван с легендите за крал Артур), кралят на елфите Оберон, феи, митичните поданици на хълмовете - всичко това е Корнуол.

В графство Корнуол е родена Мария Бренуел (Бронте) - майката на известните британски писателки Шарлот, Емили и Ан Бронте . В Корнуол се развива действието в един от разказите на Артър Конан Дойл с Шерлок Холмс - "Кракът на дявола ".

Камила Паркър-Боулс, брачната половинка на принц Чарлз, би трябвало да се назовава с купата "принцеса на Уелс ", само че защото не желае да бъде сравнявана с принцеса Даяна избира "херцогиня на Корнуол ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР