И утре няма да работи Търговския регистър и регистъра на

...
И утре няма да работи Търговския регистър и регистъра на
Коментари Харесай

Търговският регистър няма да работи и утре

И на следващия ден няма да работи Търговския указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. От сряда ще могат да се вършат информации за настоящото положение на компаниите, осведоми ”Фокус ” като се базира на пресцентъра на Агенцията по вписванията.
" Търговският указател към момента не работи, работата по него ще се възобновява поетапно. От 15 август ще могат да се вършат единствено информации на компаниите. Агенцията по вписванията подсигурява, че за времето на нарушение на достъпа до регистрите, дейности по отношение на данните в тях не са осъществявани и благоприятни условия за злоупотреби не съществуват ", изясняват от организацията.

В петък се разбра, че в Търговския указател, който съхранява данните на компании, фондации и сдружения, не могат да се подават заявки онлайн, само че в понеделник стана известно, че службата не работи и на гише.

За регистъра дава отговор Агенцията по вписванията, която е под шапката на Министерството на правораздаването. Досега от организацията изпращат къси известия, в които единствено признават за казуса и твърдят, че непрекъснато работят за решаването му. Дават и гаранция, че злоупотреби няма да бъдат позволени. Официалната версия е, че става въпрос за механически проблем, само че тя се разколебава от бързата реакция на правосъдния министът Цецка Цачева, която сезира прокуратурата, ДАНС и Министерство на вътрешните работи.

Според експерти, представени от " Капитал ", повредата е извънредно сериозна и има действителна заплаха да бъде изгубена цялата информация в регистъра от началото на годината насам. Освен че може да блокира комерсиалния оборот, неналичието на търговски указател отваря порти за измами. Невъзможността на страната да поддържа регистъра е нарушаване на правото на Европейски Съюз, защото България е задължена да поддържа електронна база данни за финансовите търговски сдружения, в това число и обвързване да показва документи и информация по електронен път при поискване.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР