и усетени в Сърбия, са отражение на катастрофата в Анадола,

...
и усетени в Сърбия, са отражение на катастрофата в Анадола,
Коментари Харесай

Учени: Земетресенията в Румъния са отражение на катастрофата в Анадола и Сирия

и усетени в Сърбия, са отражение на злополуката в Анадола, счита авторитетният сръбски геолог доктор Драган Милованович Кене, професор в Минно-геологическия факултет в Белград, написа сръбският вестник " Новости ", представен от Българска телеграфна агенция.

Още на 6 февруари, когато станаха мощните трусове в Турция и Сирия, професорът сподели за " Новости ", че детонацията на сеизмична сила, която се освободи на източно-анадолския разлом, ще се популяризира по целия Алпийско-хималайски пояс, на който се намират и Сърбия, и Румъния.

Проф. Драган Милованович Кене се е съветвал с сътрудници по отношение на най-новите трусове в Румъния, усетени и в Сърбия (както и в Бъгария - б.р.), и се съгласили, че това не са независими земетресения, а последица от злополуката в Турция и Сирия. Трусове с епицентър на дребна дълбочина, каквито станаха в Анадола и Сирия, освобождават голяма сила, която се популяризира по Алпийско-хималайския пояс и въпросът е единствено къде тази сила ще се изрази, сподели доктор Милованович.

Това е последица от страховити тектонични промени на мястото, където африканската континентална плоча се приплъзва под евразийската. Не бива да се стига до суматоха, тъй като множеството експерти са съгласни, че трусовете в Румъния и Сърбия са признак на усмиряване на земята, въпреки постоянно да има и известни запаси, сподели професорът.

Д-р Милованович сподели през вчерашния ден и за вестник " Данас ", че съгласно измерванията в Сърбия през последните 100 години " в нашата зона не би трябвало да стават трусове, по-силни от шеста степен ".

Земетресението в Румъния

Земният трус с магнитуд 5,8 в региона на румънския град Търгу Жиу, който е усетен и в България в 15.16 ч. през днешния ден, е същинското земетресение, сподели пред Българска телеграфна агенция чл.-кор. проф. дн Николай Милошев, шеф на Националния институт по геофизика, геодезия и география при Българската академия на науките (НИГГГ-БАН).

Ученият означи пред Българска телеграфна агенция, че по-късно земетресение са регистрирани още четири с намаляващ магнитуд - 4,3; 3,9; 3,4; 1,9. Той уточни, че последното е отвън прага на чувствата, с изключение на в епицентъра на труса.

По думите на Милошев, вчерашното земетресение с 5,3 магнитуд е било така наречен форшок (преди главното земетресение). Обикновено най-силното земетресение е това, което е действително осъществено на место, а останалите земетресения са или предвестници предземетресения (форшоковете) или афтършоковете - следтрусовете, разясни ученият.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР