И трите закона, свързани с хората с увреждания, които в

...
И трите закона, свързани с хората с увреждания, които в
Коментари Харесай

Петков: Промените по законите за хората с увреждания се движат в срок

И трите закона, свързани с хората с увреждания, които при започване на лятото станаха причина за голям брой митинги пред Народното събрание и провокираха по-късно отхвърлената оставка на обществения министър Бисер Петков, се движат съгласно заложените периоди. Това сподели министърът на труда и обществената политика в границите на блиц контрола на съвещанието на парламентарната комисия по труда в Народното събрание.

Проектът на Закон за обществените услуги е съвсем подготвен, детайлности по плана се чакат на следващия ден на конференция в министерството, разгласи министърът. Очаква се доникъде на октомври законопроектът да бъде оповестен за публично разискване, а през ноември да влезе за гласоподаване в Народното събрание. Петков акцентира, че със закона се прави сериозна промяна и се предлага напълно нов модел на обществените услуги.

Законопроектът за персоналната помощ към този момент е в Народното събрание, а планът за хората с увреждания е на стадий публично разискване, което ще завърши до края на септември. Двата законопроекта ще могат да бъдат обсъждани дружно и в границите на периодите, сложени от протестиращите майки.

В проектозакона за обществените услуги асистентската поддръжка се регламентира като обществена услуга, тъй като тя се употребява освен от хората с увреждания, само че и от възрастни хора, които са в неспособност за самообслужване, означи министър Бисер Петков. В закона са уредени както услуги за хора с увреждания, по този начин и за всички уязвими групи, посочи министърът.

Комисията одобри на първо четене промени в Закона за фамилните помощи за деца, с които се вкарва нов тип месечна помощ за деца с един или двама умряли родители от 1 януари 2019 година. Размерът на помощта към този момент към момента не е конкретизиран, защото ще се заложи в Закона за държавния бюджет. Сумата ще надвишава размера на персоналната пенсия, която сега е 113 лева Условието за приемането на помощта е подоходният аршин от 450 лв. на член от фамилията, като по този начин новата месечна помощ дава отговор на изискванията и правилата на фамилното подкрепяне. Ще е обвързана и с навестяване на предучилищни групи и учебно заведение.

Около 5600 деца, които не получават наследствена пенсия, евентуално могат да се възползват от новата помощ. От тях към 2700 получават лични пенсии от държавното публично обезпечаване, като те би трябвало да изберат дали да продължат да получават лична пенсия или този нов тип поддръжка. За новата помощ са планувани 4 млн. лв. в допълнение в бюджета на общественото министерство.

Новата месечна помощ е ориентирана единствено към децата, които нямат право на наследствена пенсия, защото те не могат да получат такава единствено заради неналичието на съответния дължим стаж на умрелия родител. /investor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР