И третият опит на финансовия министър Владислав Горанов за сваляне

...
И третият опит на финансовия министър Владислав Горанов за сваляне
Коментари Харесай

НС за трети път отряза Горанов за по-нисък таван на кеш плащанията

И третият опит на финансовия министър Владислав Горанов за събаряне на тавана на кешовите заплащания от 10 000 лева на 5000 лева е на път да отпадне, откакто бюджетната комисия в четвъртък отхвърли предлагането на правилото " всички против ГЕРБ “.

Това стана с второто гласоподаване на данъчните промени за 2018 година Очаква се съотношението на силите да се резервира и в пленарна зала.

Първия път, когато Министерството на финансите предложи смяната като мярка за битка със сивата стопанска система, беше по време на втория кабинет на ГЕРБ, а втория път - в самото начало на третия мандат на Бойко Борисов. И двата пъти до момента мярката не събра парламентарна поддръжка и таванът остана 10 000 лева, макар че втория път МФ бе предложило даже график, по който таванът да падне даже на 1000 лева до няколко години. Сега концепцията не се употребява с поддръжката на патриотите и по всяка възможност още веднъж ще отпадне.

" Ще помоля Министерството на финансите оферти, които са отхвърлени, да не ни се внасят в идващите 6 месеца. Нямаме шизофрения “, разяснява Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

Депутатите от комисията утвърдиха и друга данъчна смяна, друга от първичните оферти на МФ.

Ведомството на Горанов настояваше от 2018 година да отпадне 5-процентната отстъпка върху налозите на физическите лица при онлайн обявление на приходите им.

В момента при подаване на годишната декларация електронно до 31 март се употребява отстъпка от 5% върху налога за довнасяне от последните три месеца на миналата година, само че не повече от 1000 лева Освен това в този момент срокът за заплащане на налога за довнасяне е 30 април.

Депутатите обаче гласоподаваха да запазят привилегията, само че с известни ограничавания. Срокът за подаване на формуляра и внасяне на налога се съкратява до 31 януари, а облекчението се лимитира до най-много 500 лева

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова изнесе статистика от Националната организация за приходите, съгласно която 97.5% от хората, ползващи отстъпката, са икономисали суми до 500 лева, а 2.5% от тях – от 500 лева до 1000 лева Общо от отстъпката фискът се е лишил през м. година от 1.39 млн. лева, от които 0.483 млн. лева са отишли при въпросните 2.5% от хората. Затова през 2018 година отстъпката ще се понижи до 500 лева " Към 60% от хората към този момент подават годишната си данъчна декларация електронно “, споделиха още от Национална агенция за приходите.

От 2018 година компаниите са задължени да подават годишните си заявления за корпоративния налог единствено по електронен път. Предвиждаше се това условие да важи и за самоосигуряващите се, само че бюджетната комисия отхвърли и тази концепция на МФ.

Догодина компаниите ще имат период до 15 март да показват в Национална агенция за приходите информация за изплатените от тях през годината приходи на физически лица. Целта е Национална агенция за приходите да възвръща по-бързо налога на подалите декларация, а също и да се даде опция жителите правилно да заявяват своите приходи, като им се даде съответната електронна услуга за достъп до информацията с ПИК код. " Това е и стъпка към въвеждане на авансово попълване на данъчните заявления от страна на приходната администрация “, обясниха от Национална агенция за приходите.

Дава се и опция жителите да афишират в годишната си декларация добитите през годината необлагаеми приходи, да вземем за пример от обществени помощи, продажба на парцел или друго, а също и полученото имущество по завещание, завет или подаяние или въз основата на възобновено право на благосъстоятелност. Целта е " да се усъвършенстват процесите, свързани с инспекции и проверки на физическите лица във връзка със съпоставката сред имуществото, добито през течение на годината и заявените от тях приходи “.

В момента, даже да желае, жителят не може да разгласи необлагаемите си приходи, като това става единствено по време на инспекция или проверка. Така постоянно жители биват избирани за проверка поради противоречие, което след това се оказва, че се дължи само на необлагаемите приходи.

Занапред Национална агенция за приходите ще афишира в интернет лист на комерсиалните обекти, които подлежат на запечатване за период до един месец. Освен това мярката ще може да се ползва и във връзка с трети лица, които стопанисват обекта, плануват пък измененията в Закона за Данък добавена стойност.

" Предложението е за предварителна защита против избягването на налагане на насилствената мярка посредством промяна на лицето, стопанисващо комерсиалния обект, във времето сред определяне на нарушаването и привеждане в осъществяване на заповедта за налагане на мярката “, показват от МФ. През лятото данъчните запечатаха стотици обекти по Черноморието, само че против част от тях бяха заведени каузи в съда за да се предотврати прекъсването на работа на обектите в разгара на сезона, което провокира гнева на вицепремиера Валери Симеонов.

Предлага се още редуциране от 14-дневен на 7-дневен на периода за подаване на заявление в случаите на пораждане на съображение за регистрация по закона за Данък добавена стойност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР