И този уикенд се очертава с ден по-дълъг, което вероятно

...
И този уикенд се очертава с ден по-дълъг, което вероятно
Коментари Харесай

Уикенд в Плевен

И този уикенд се обрисува с ден по-дълъг, което евентуално ни е предиздвикало да си създадем по-дълги проекти за отмора. Но в случай че няма да сме в Гърция, Турция или на родното море, също можем да оползотворим неработните дни по прелестен метод.

Опознай родината, с цел да я обикнеш , е споделил Алеко Константинов. А ние изцяло го поддържаме и предлагаме още една концепция за уикенд разходка - за ден, два или пък три. Този път дестинацията е Плевен.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от @kaloqnov_ на Юни 18, 2016 в 8:55 PDT

Как да стигнем

Плевен е град в Северна България, който се намира на 163 км. от София и на 290-300 от Пловдив и Варна. Можем да стигнем както с кола, по този начин и с рейс или трен. Ако се ориентираме с GPS, ето и координати на центъра на града - 43.405775, 24.617899.

Парк " Кайлъка "

Плевен ни предлага страхотна опция освен да посетим един хубав, български град, само че и да си отпочинем на мира измежду природата.

Паркът, който се намира южно от центъра на града, е предпазена околност. В него можем да забележим разнообразни типове птици и животни. На територията на Кайлъка се намира и летен спектакъл, зоопарк, туристически дом, античната цитадела Сторгозия и единственият по рода си Музей на виното (работи по предварителна заявка).

 7 от 7: Най-автентичните български музеи
7 от 7: Най-българските български музеи

Места за навестяване

В парка също по този начин имаме опция да хапнем на чист въздух, да покараме водно колело или просто да се разходим измежду природата. За феновете на по-екстремното паркът предлага и условия за скално катерене.

 Снимка 379380

Въобще, през целия ден можем да прекараме в Кайлъка и сигурно по-късно ще ни болят краката от дългата разходка.

Панорама " Плевенска епопея "

Напълно евентуално е това да е първото място, с което свързваме Плевен. Голямата постройка с причудлива архитектура се намира на няколко километра от центъра на града, в Скобелевия парк.

Направо си е грехота да не я посетим, в случай че сме в региона. Още начело ни лъха на партиотизъм, а вътре той блика на огромни дози от всичко изрисувано и усърдно подредена в кръг по етажите на експозицията. Има и гидове, които против скромния вход ще ни разведат в славното минало.

 Снимка 379379

В центъра на града

В последните години образът на града се промени много, все към по-хубаво. Със сигурност едни от атракциите в центъра на Плевен са водната каскада и пеещият шадраван . Разбира се, по-добре е да им се насладим по мрачно, само че и пред деня носят хладина и положително въодушевление.

Следващите дни са подобаващи за посещаване, тъй като каскадата работи до октомври.

 Снимка 379385

Мавзолеят-параклис " Св.Георги Победоносец " също е постройка, която си заслужава да се види. Посветена е на починалите бойци при обсадата на Плевен - към 38 хиляди.

Регионалният исторически музей е друга от забележителностите на Плевен. Ако не си падаме доста по обиколки на музей, още веднъж е целесъобразно да го зърнем, най-малко извън, тъй като е в действителност незабравим. Ако не знаем - в парка на музея има и открита експозиция.

 Уикенд в Парка на танцуващите мечки
Уикенд в Парка на танцуващите мечки

В покрайнините на Белица

Неособено прочут факт е и че в Плавен има монумент на Емил Димитров . Изпълнителят е роден в този град, а преди няколко месеца бе увековечен в парк " Възраждане " с фигура в цялостен растеж.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Bulgaria from Above (@bulgariafromabove) на Яну 15, 2018 в 9:18 PST
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР