И тази зима в Банско ще дежурят съвместни екипи на

И тази зима в Банско ще дежурят съвместни екипи на ...

В Банско и тази зима се чакат туристи от съседните страни.И тази зима в Банско ще дежурят съвместни екипи на МВР и румънски и гръцки полицаи, така че да се осигури сигурността и реда, обяви при посещението си в града министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от агенция "Фокус". Посочи,че със сигурност ще има и мобилни екипи.

Междувременно заедно с Комисията за защита на потребителите ще бъдат направени проверки на местата за настаняване, така и на ски пистите, на техническата обезпеченост и ски патрулите, "за да може да сме сигурни в условията, които се предоставят на различните категории писти", обясни Ангелкова. Тя добави, че изцяло има подкрепата на Община Банско и избрания за кмет Иван Кадев, независимо, че днес е първият му работен ден.

Тя поздрави общината за усилията, които е положила до момента, за да може Банско да се превърне в целогодишна дестинация за туризъм, "каквато всъщност е и основната цел на Министерството на туризма". От юни до септември 2019 година Банско е било посетено от над 77 хил. туристи, което е ръст от 17%, показват данните на ведомството.

"Това, което прави впечатление по отношение цялата страна, е, че все повече българи избират България като дестинация за своята почивка, поради което отчитаме 7% ръст на нощувките, които са реализирани от българи за месеците от януари до септември", обяви още Ангелкова.

Тя уточни, че за предстоящия зимен сезон се очаква около 60% от туристите в община Банско да бъдат основно от съседните страни - Гърция, Северна Македония, Турция и Сърбия.

"Очакваме ръст на туристите от Англия. Според планираните полети на Летище "София", той ще бъде с около 17%, от Германия - 7%; от Израел - 10%; от Унгария - 12%", обяви Ангелкова. Тя отбеляза, че все пак на този етап е трудно да се правят по-сериозни прогнози. "Като цяло, очакваме да запазим нивата от миналия туристически сезон", обяви тя.

Източник: dnevnik.bg