И тази сутрин голяма част от София диша отрови, показва

...
И тази сутрин голяма част от София диша отрови, показва
Коментари Харесай

Пети ден над София тегне смог

И тази заран огромна част от София диша токсини, демонстрира системата на Столичната община. Пети ден столицата изнемогва под рисков смог, а кметът Йорданка Фандъкова към този момент даже не симулира активност с дежурните апели към хората да употребяват екологично отопление и да слязат от колите - от нея в последните пет дни не се е чула и дума по въпроса.

За миналото денонощие и четирите градски станции на общината демонстрират превишение на среднодневните правила. Превишението е минимално в " Дружба " и " Младост ", само че надвишава над 4 пъти допустимата централизация на фини прахови частици в " Надежда ". Два пъти над нормите е концентрацията на ФПЧ10 и в " Хиподрума ", а в " Павлово " приближава двукратно превишение. Петата станция е на Копитото и това, че от нея в никакъв случай не се записват превишения на нормите, не топли доста софиянци.

Тази заран обстановката остава тежка. В 09:00 часа в " Младост " и " Надежда " замърсяването надвишава допустимата централизация над 3 пъти, в " Хиподрума " наближава 2 пъти. В " Павлово " превишението е минимално. Часовите стойности не се възприемат за показателни, защото допустимата централизация е средноденонощна, само че тези показания биха могли да оказват помощ на хората да възнамеряват деня си по този начин, че да сведат до най-малко излагането на замърсен въздух.

София е в сезона на температурните инверсии, само че бездействието на общината в допълнение утежнява този неизпълним проблем. Тя е една от дребното европейски столици без действителни ограничения за понижаване на замърсяването на въздуха. Програмата на общината е направена единствено за пред Европейска комисия, която един път към този момент ни осъди за мръсния въздух, а преди няколко дни ни предизвести с нова наказателна процедура, защото с още пет страни не сме понижили замърсяването. Така показанията на станциите в никакъв случай не дават отговор на изискванията за въвеждане на зелен билет да вземем за пример. Всяка зима общината хвърля прахуляк в очите на жителите с разисквания за нови облекчения на програмата, само че с това следващият замърсен сезон се изнизва и обещанията се не помнят.

На на общината към този момент може да се следи и дълго чаканата система от 22 датчика за следене на въздуха, само че в регионите с най-тежко замърсяване сега някои датчици демонстрират, че са отвън строя поради високите стойности, които записват. Прогнозата за през днешния ден е най-сетне да настъпи разведряване.

 

Замърсяването и COVID-19

 

В последните месеци се появиха проучвания, че замърсяването на въздуха с фини прахови частици способства за тежко протичане на COVID-19. Замърсен въздух дишат и двата района, които бяха измежду първите тежко наранени от пандемията - Ухан в Китай и Ломбардия в Италия.

" Установено е, че инфекцията с COVID-19 визира най-вече вътрешния, ендотелен слой на кръвоносните съдове “, споделя кардиологът и професор от университета в Майнц доктор Томас Мюнцел пред. Той е съавтор на проучването за връзката сред мръсния въздух и Ковид-19. Точно този ендотелен пласт е нападнат и от праховите частици. След като белите дробове са развалени от тях, те мъчно могат да се защитят против SARS-CoV-2.

" Нашите оценки демонстрират въздействието на мръсния въздух върху здравните фактори, които взаимно си въздействат и се утежняват, като по този метод провокират съдбовни вирусни инфекции “, изяснява Андреа Поцер, ръководителка на групата за атмосферна химия в Института по химия “Макс Планк ” в Майнц, която също взе участие в проучването.

Замърсяването на въздуха и коронавирусът са рискова композиция за кръвоносните съдове и сърцето, прибавя професор Мюнцел. Хората, които към този момент страдат от сърдечни болести, са мощно наранени. Ако развият и зараза с COVID-19, поражда риск от съществени болести като инфаркт или инсулт. “Колкото по-малка е фината парченце прахуляк, толкоз по-голяма е вероятността тя да доближи кръвта и да се всмуква оттова в съдовата система ”, изяснява Мюнцел.

 

АКТИВНОСТ

Столичният инспекторат регистрира активност - за ноември е проверила 86 частни и общински парцела за горене на отпадъци; твърди, че всекидневно ревизира избрани квартали за горене на отпадъци на открито; обиколила е 49 автосервиза и на никое място не е разкрила да се горят отпадъци; инспектирала е 299 градежа и им е написала 52 акта; с Пътна полиция и ДАИ е проверила 66 МПС и 208 камиона и е открила 33 нарушавания. В същото време обаче на уеб страницата на инспектората е оповестен с оправдания къде и по какъв начин не може да ревизират инспекторите, защото даването на достъп до частни парцели е непринудено, а стандарти за качеството на горивото няма.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР