И тази седмица продължава сагата около Kaspersky Lab и САЩ.

...
И тази седмица продължава сагата около Kaspersky Lab и САЩ.
Коментари Харесай

Стана ясна причината за обвиненията към Kaspersky Lab

И тази седмица продължава сагата към Kaspersky Lab и Съединени американски щати . Може да ни разделят близо 30 години от края на Студената война, само че през днешния ден получаваме deja-vu с истории за шпиони, обвинявания и контраобвинения, комплицирани подмолни интервенции и повишаване на напрежението с всеки минал ден.

Вашингтон продължава да търси провинен за интервенция на Русия във вътрешните каузи на страната, а последният махленски за това е съветският антивирусен колос Kaspersky Lab, компания, чиито програмен продукт е конфигуриран на над 400 000 000 компютърни точки по целия свят.

Преди няколко месеца, американски издания, сред които WallStreet Journal и Bloomberg излязоха с бомбастични разкрития за съдействие сред съветската софтуерна компания и локалните шпиони, като изданията уверено твърдяха за това, че софтуерът на компанията играе ролята на троянски кон за Москва – изказвания, неподкрепени от доказателства и позоваващи се на анонимни „ страни, осведомени със случая “. Последва отговор на Евгений Касперски, основател на компанията и изтъкнат експерт по осведомителна отбрана. Една от опорните точки в отбраната му беше работата на Kaspersky Lab по разкриването на високопрофилни шпионски хакерски атаки, идващи от територията на Руската федерация. Няколко седмици след публикуването на материалите, Вашингтон обърна на собствен ред внимание на Kaspersky, нови обвинявания и издадена възбрана за потреблението на софтуера на компанията в държавни и държавни ведомства. Оказа се, също по този начин, че чиновник на разследващите служби на Съединени американски щати е помещавал чувствителни данни на персоналния си компютър, свързани със Съединени американски щати. На същия компютър е имало конфигуриран програмен продукт на Kaspersky, което е и станало причина данните да бъдат достигнати. Но това не е всичко.

Обвиненията на американските медии и възбраната на софтуера за потребление в държавните ведомства на Съединени американски щати (между които Държавния департамент на Съединени американски щати, Правосъдното министерство, Министерството на енергетиката и това на защитата, както и от държавния трезор – по данни на „ Ню Йорк Таймз “) може да бъдат по-лесно разбрани от разобличаване, направено тези дни от страна на същите тези медии. Според обява в „ Ню Йорк Таймз “, Съединени американски щати са получили помощ от Израел преди три години, когато военните хакери проникват нелегално в корпоративните системи на Kaspersky Lab и организират огромна интервенция, с която разкриват дейностите на компанията . „ Таймз “ дори назовава софтуера на Kaspersky „ Гугъл Search на съветските шпиони “. Както знаете, с цел да работи правилно, антивирусният програмен продукт би трябвало да получи достъп до всички елементи на системата и познание за информацията, помещаваща се там. Версията, която бива стартирана от „ Таймз “ е, че съветските шпиони са употребявали софтуера на компанията (без да прецизира с тяхно познание или не), като търсачка за оперативно забавни данни. Самите Kaspersky Lab сигнализираха преди две години, че незнайна страна е проникнала в мрежата на компанията, като става дума за извънредно комплицирана в техническо отношение офанзива. Макар и да не посочват Израел, те назовават офанзивата Duqu 2.0, откривайки голям брой сходства със серии от офанзиви от 2012 към високопрофилни страни, участващи в договарянията сред Съединени американски щати и Иран по нуклеарната договорка, както и по други цели в Съединени американски щати. Според Kaspersky Lab цел на офанзивата е била следствието на компанията на Equation Group, считана по това време за APT (Advanced Persistent Threat) формация, работеща за непозната страна. По-късно, с разкритията на Едуард Сноудън и оповестените от Shadow Brokers хакерски принадлежности голям брой страни свързаха Equation не с какъв да е, а с Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати.

„ Ню Йорк Таймз “ привежда още един любопитен аргумент за валидността на разкритията. Самите американски шпионски служби са употребявали тази техника, с цел да проникват в непознати компютри.

„ АНС не разрешава на своите анализатори да употребяват софтуера на Kaspersky в организацията, значително тъй като самата организация е експлоатирала антивирусен програмен продукт за своите лични хакерски интервенции и знае за същите техники, употребявани от съперниците им “, пишат Никол Пърлрот и Скот Шейн от медията.

„ Антивирусният програмен продукт е ултимативния бекдор. Той обезпечава непрекъснат, благонадежден и далечен достъп, който може да се употребява за всевъзможни цели – от провеждането на унищожителни офанзиви до провеждането на шпионска активност на хиляди или даже милиони консуматори “, споделя на собствен ред някогашен чиновник в АНС, представен от изданието.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР