И тази Коледа сме нареща, за да помогнем с вкусни

...
И тази Коледа сме нареща, за да помогнем с вкусни
Коментари Харесай

Хрупкава постна питка за Бъдни вечер

И тази Коледа сме нареща, с цел да помогнем с вкусни оферти за магии, галещи очите и небцето, несъмнено, благодарение на правилните ни другари от София Мел. Aко към момента не сте решили или нямате концепция по какъв начин да приготвите обичайна постна питка за Бъдни вечер, ще ви помогнем с рецепта, в която няма какво да сбъркате и постоянно се получава апетитен и доста бухнал резултат.
Хрупкава постна питка за Бъдни вечер
Необходими артикули

500 гр брашно 

250 мл. топла вода 

1 бакпулвер (по предпочитание може да я извършите със сода или загасена с оцет)

1 ч.л. сол

3 с.л. олио (може да се размени и със зехтин)

 

Начин на подготвяне

Като начало се заредете с позитивни мисли и доста обич, с цел да стане вкусна и мекичка. След това пресейте брашното с бакпулвера и солта. 

Направете кладенче и последователно започнете да наливате топлата водичка, като замесвате извън във вътрешността. Добавете мазнината и в случай че е належащо прибавете още малко брашно.

Полученото тесто би трябвало да бъде меко, а не твърдо, с цел да стане питката пухкава и пръхка. 

Оставете приготвеното тесто да отпочине настрани за към 45-60 минути, покрито с фолио, като понякога е добре да примесвате.

Загрейте фурната на най-долното равнище на 180°. Може да ползвате хартия за печене или да намслите и поръсите с малко брашно тавичка с диаметърд 25-28 см. Оформете с ръце и набодете с вилица на няколко места. С изострен нож може да извършите кръст в средата.

По предпочитание може да украсите с още мако от същото тесто - да извършите грозд за изобилие, житни класове за благодат и агънце за нов член на фамилията. Не забравяйте и паричката за шанс, в случай че имате клонка дрян също отчупете малко късче, което също да скриете в питката, обгърнато в алуминиево фолио.

Печете до златисто, след което извадете, напръскайте с мако вода и покрийте с кухненска забрадка, с цел да стане оптимално хрупкава коричката от горната страна.

Не режете, а дано най-възрастният в фамилията на празничната софра начупи с ръце и даде на всеки по едно парче. Така е най-сладко!

Бъдете здрави и благословени! Светли празници! 

За да се получи всяко едно ядене вкусно и неустоимо, е ясно, че би трябвало да вложим сърцето си и да го приготвим с доста обич. Тази година София Мел ти дава опцията да се включиш в. Единственото, което се изисква от теб, е да направиш красива кулинарна фотография, да я качиш в профила на Вкусен свят и по този начин освен да вземеш присъединяване в томболата за 1 от 100 награди, само че и да окажеш помощ на човек в потребност. С всяка добавена фотография или рецепта София Мел прави подаяние на Фондация „ Конкордия България “, която към този момент 14 години работи за деца, младежи и фамилии за обезпечаване на обществени услуги за самостоятелен живот. Колкото повече помагаш на нуждаещите се, толкоз по-голям е шансът ти да спечелиш удобен и доста готин подарък - 50 хлебопекарни, 10 комплекта за подправки, 10 буркана за сладки, 10 подноса 6 в 1, 10 кухненски везни и 10 комплекта ножове за пици. 
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР