И тази година рибарите от Царево и Созопол хващат смарид

...
И тази година рибарите от Царево и Созопол хващат смарид
Коментари Харесай

В Черно море се появи смарид

И тази година риболовците от Царево и Созопол хващат смарид и черноморска пъстърва, разясниха локални пред Еко Новини. До преди няколко години бяха изчезнали и никой не ги беше виждал. Това са риби, които обичат чисти води. Местни риболовци настояват, че откакто са се появили значи морето е чисто.

Тази пролет в рибните заведения за хранене по Черноморието смаридът към този момент се предлага и е част от менюто. Повечето клиенти не знаят каква е тази риба и за тях е екзотика.

Но съществуването на смарид и черноморска пъстърва удостоверява един факт, който от години будеше подозрение. Черно море става все по чисто.

Явно екологичните ограничавания, които се постановат в Европа дава резултат. Дунав също е по чист. Същото може би важи и за другите реки, които се вливат в Черно море. Най-големите замърсители са реките Днепър и Днестър. Те минават през огромни селскостопански региони, носят торове и остатъчни артикули от промишленоста. Войната в Украйна, която стартира на 24 февруари може би е една от аргументите тази пролет Черно море да е по чисто, тъй като доста по-малко се сее и наторява.

Смаридът е риба, която няма заплаха да изчезне, защото е публикувана и в Средиземно море, има я и в океаните. Но тук-там, където водите са чисти. Същото важи и за черноморската пъстърва. Въпреки, че не е заплашен тип уловът и е толкоз необичаен, че е огромен шанс в случай че се хване.

Чистите води за Черно море са от изключителна значимост. Сероводородният пласт към този момент е достигнал съвсем 80 метра от повърхноста. Под него няма никакъв живот. До преди няколко десетилетия е бил 120 метра.

Обръщането на този развой е от изключителна значимост за оцеляването и популацията на черноморските риби, ракообразни, мекотели и бозайници.

Увеличената популация на делфините и рибните пасажи също удостоверява, че може би Черно море ще бъде избавено и непокътнато за поколенията. Но въпреки всичко това е развой, който ще отнеме десетилетия.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР