И тази година радикалдемократите отпразнуваха своя партиен празник, 11 май.

...
И тази година радикалдемократите отпразнуваха своя партиен празник, 11 май.
Коментари Харесай

Захари Петров, Коалиция „Възход”: Възраждането на духовността трябва да стане приоритет на държавата*

И тази година радикалдемократите отпразнуваха своя партиен празник, 11 май. По необичайно съвпадане, денят на светите братя равноапастоли Кирил и Методий, оповестени за съпокровители на Европа, съответства с най-разгорещените диспути по идните избори за европейски парламент.
Защо РДП се записва в коалиция ВЪЗХОД?
Ние се самоопределяме като дясноцентристка партия и се стремим да участваме в коалиция с партии от тази част на политическото пространство.
Разумни сме и не робуваме на страсти. Затова търсим сътрудници със същия политически характер.
Открили сме ги в партиите от политическия съюз ВЪЗХОД, който прерастна в коалиция, подкрепена от три сдружения на жители.
Искрено желаехме обединяване на всички партии от дясното пространство, само че не се случи. При някои надви егоизма, при други желанието да услужат на по-силния.
ВЪЗХОД не е познатото ни от близката история обединяване на няколко партии на основата на нужен аритметичен общ брой от проценти, където тежестта на всяка партия се дефинира от електорални или финансови благоприятни условия. Всички членове имат равни права, решенията се вземат с общо единодушие. Право на глас имат и представителите на гражданските сдружения, ВСЕКИ ИМА ЗНАЧЕНИЕ.
В този смисъл ВЪЗХОД е по-скоро платформа, построена от партии, върху която партийни членове и свободни жители могат да обединят старания за смяна в политическия живот у нас, за същинска народна власт.
Вярваме, че това е моделът за обединяване на дясноцентристкото пространство и то ще се случи в близко бъдеще.
Защо не подкрепихте ГЕРБ, не помагате ли по този начин на Българска социалистическа партия?
На предходните евроизбори, през 2014 година, РДП подкрепихме ГЕРБ. Но тогава управляваше държавното управление на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, бяхме изолирани от европейските ни сътрудници, всеобщите митинги започнаха да затихват. Нашият разбор сподели, че само безапелационна победа на ГЕРБ може да докара до оставка на държавното управление на Орешарски. Както и се случи.
Сега ситуацията е друга. Независимо от резултата на изборите, Българска социалистическа партия не може да принуди държавното управление на Борисов да подаде оставка. Освен, в случай че то със своите дейности не провокира политическа рецесия. Но за това няма да бъдем отговорни ние.
И дано да е ясно. Ние сме десни и антикомунисти. Ако Българска социалистическа партия не е скъсала с комунистическото си минало, те са ни съперници. Ако са приели концепциите на социалистите в Европа, те са наши съперници.
ГЕРБ се афишират за дясна партия, само че са неуверени във вътрешната си политика и будят съмнение за недотам откровена обвързаност към Европейски Съюз и НАТО. Като прибавим към това ширещата се корупция, злоупотребата с еврофондовете и арогантното отношение към българските жители, ние сме решени да предложим опция на ръководството на ГЕРБ.
Какво друго оферирате от ВЪЗХОД?
На първо място предлагаме да спрем да приказваме за Европейски Съюз като институция, която раздава помощи, която е несправедлива към нас, когато ни подлага на критика и която има непостижими условия към нас, когато би трябвало да свършим нещо.
На второ място би трябвало да спрем да се оплакваме, че се отнасят към нас надменно, че сме втора употреба страна-член, че не ни се разрешава това, което към този момент сме заслужили. В този смисъл приличаме на дете, което непрестанно се заяжда с останалите деца, или непрестанно «докладва» на лелката какво се е случило. Такива деца нямат другари и са недолюбвани.
Действително, България е на опашката измежду членовете на Европейски Съюз по приходи и по прогрес в демократичните процеси. Решихме, че демокрацията у нас е победила. А за нея би трябвало да се работи всеки ден, всеки час. Това е като ходенето с кокили или карането на велосипед – спреш ли да се движиш, падаш.
България има доста съседи, членове на НАТО, само че единствено два – членове на Европейски Съюз. Голяма част от границите ни е външна за Европейски Съюз. Затова, ние от ВЪЗХОД предлагаме основаване на общи за Европейски Съюз структури за отбрана на външните граници.
В България господства корупцията и престъпността. При свободното придвижване на хора, артикули и пари, единствено една страна мъчно ще ограничи трансграничната престъпност. Затова, ние от ВЪЗХОД предлагаме общи органи за битка с корупцията и престъпността.
България е енергийно подвластна от Русия и сама не може да реши този проблем. Затова, ние от ВЪЗХОД предлагаме България интензивно да взе участие в осъществяване на обща за Европейски Съюз енергийна политика.
България се обезлюдява, в доста региони и при най-хубаво предпочитание, мъчно се намират хора за работа. Затова, ние от ВЪЗХОД предлагаме единна европейска политика за ускорено развиване на регионите и трансграничното съдействие.
Как да станем почитан член на Европейски Съюз?
Като стартираме да се почитаме между тях.
Европа построява мнението си съгласно приноса на всяка страна. И ние би трябвало да демонстрираме пред сътрудниците ни не див шовинизъм или покорно смирение, а самочувствие на страна с многовековни обичаи и приети духовни достижения.
Процесът за възобновление на духовността ще бъде дълъг. Той би трябвало да мине през връщане на поклонението пред националните знаци – знаме, химн, герб, през устрема за начетеност, възобновяване на преимуществото на честните, образовани и способени хора пред неуките, само че хитри и крадливи послушници.
През 1944 година едни хора с каскети, подкрепени от Съветската войска, взеха властта в България и първо се разправиха с „ попа, кмета и даскала “ - знак на духовното, държавността и интелигентността. Свещениците смениха Господ с Държавна сигурност, последователно спадна престижа на учителите (в педагогичните специалности се одобряваха кандидат-студенти с най-нисък успех), държавността бе сменена с „ партийната истина “ и насмалко да катастрофира като част от Съветския съюз.
Ние, от ВЪЗХОД, предлагаме възраждането на духовността да стане приоритет на страната в региона на образованието и културата. Тогава ще стартират да ни почитат и ценят.
Захари Петров – ръководител на Радикалдемократическа партия, съпредседател на Коалиция „ Възход ”
*Платена обява в границите на предизборната акция за вота за Европейски парламент
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР