И тази година през летния активен сезон ще бъдат подсигурени

...
И тази година през летния активен сезон ще бъдат подсигурени
Коментари Харесай

Министрите Димитров и Меджидиев подписаха меморандум за сътрудничество в туризма

И тази година през летния деен сезон ще бъдат подсигурени спомагателни медицински екипи по Северното и Южното Черноморие. Това се реализира по самодейност на Министерството на туризма и Министерството на здравеопазването, взаимно с локалната власт по Черноморието и академичната общественост в морските градове.

За да се случи това, през днешния ден беше подписан Меморандум за съдействие сред отрасловите министерства, болница „ Пирогов “ и Област Бургас с общините Созопол, Приморско и Царево. В формалната гала по подписването на меморандума участваха министърът на туризма Илин Димитров, министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, регионалният шеф на Бургас проф. д. н. Мария Нейкова, изпълнителният шеф на УМБАЛСМ „ Пирогов “ доктор Валентин Димитров, кметовете на градовете Созопол – Тихомир Янакиев, на Приморско – Димитър Германов и на Царево – инж. Георги Лапчев и доктор Георги Паздеров, шеф на РЗИ Бургас.

Целта е с спомагателни екипи да се подсигурява още по-адекватното оказване на здравна помощ на туристите и българските жители през натоварения летен сезон, като по този метод се отговори на упованията на туристите, които избират да пътуват до курорти, в които има положителни условия, успокоение и сигурност, включително и здравна услуга на високо равнище.

„ Сигурността на туристите и оказването на съответна здравна помощ са основополагащи във всяка една туристическа услуга, “ акцентира министър Илин Димитров и добави: „ Не можем да приказваме за туризъм без да приказваме за обезпечено опазване на здравето и тук желая да благодаря на министър Меджидиев, който ни оказа помощ предишното лято с спомагателни медицински екипи по Черноморието, а в този момент към този момент имаме едно дълготрайно решение. Той е същински другар на туризма. “

В знак на самопризнание към приноса и подхванатите незабавни дейности министър Димитров връчи на своя сътрудник, доктор Асен Меджидиев, признака на Министерството на туризма и на България – оценката „ Златна роза “.

Министерството на здравеопазването взаимно с Министерството на туризма съумяха в извънредно къси периоди да основат нужната организация, с цел да може на територията на град Приморско да стартират да действат изнесени екипи на Спешна помощ. По този метод ще се обезпечи спомагателна опция за обезпечаване на бърза и качествена неотложна здравна помощ по черноморските курорти, които в дейния сезон доста усилват числеността си.

Към момента за обезпечаването на незабавната помощ по южното Черноморие са разкрити филиали в градовете Царево и Созопол. За да се редуцира времето за идване на колите за спешна помощ, Филиалът за незабавна здравна помощ в Приморско, който беше оголен през вчерашния ден, 3 май 2023г., с решение на Министерски съвет, ще разполага с два екипа – един мобилен и един стационарен, който ще работи непрекъснато.

С подписването на меморандума през днешния ден се декларира общ ангажимент на държавната и локалната власт да се положат оптимални старания, които да допринесат за развиването на извънболничната здравна помощ на територията на общините Царево, Созопол и Приморско. Документът е и самобитна декларация, която демонстрира, че единствено с общите старания на институциите може да се усъвършенства качеството на предлаганите здравни услуги по Черноморието в дейния летен сезон.

Предстои и разкриването на Филиал за незабавна здравна помощ в град Сърница към Център за незабавна здравна помощ – Пазарджик.

Осигуряването на спомагателни екипи беше една от първите стъпки, които предприе служебният кабинет още при встъпването си в служба предишното лято. В началото на август 10 незабавни медицински екипа бяха командировани в к. к. „ Златни пясъци “, Несебър и Приморско, с цел да подкрепят сътрудниците си по Черноморието в оказването на денонощна незабавна здравна помощ.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР