И тази година няма да има противоградова защита със самолет.

...
И тази година няма да има противоградова защита със самолет.
Коментари Харесай

Няма да има противоградова защита със самолет и тази година

И тази година няма да има противоградова отбрана със аероплан. Причината е, че единственият претендент е отказал да подписа контракт с Изпълнителната организация " Борба с градушките ", заради неспособност да извади нужните документи, поради ковид. Това оповестиха от организацията пред Mediapool.

Новият прийом за отбрана на реколтата на фермерите се разисква от години, само че все още към момента не се извършва. Така все още единствено в Северозападна и Южна централна България, което е към една четвърт от територията на страната, има противоградова отбрана. Тя се реализира с така наречен ракетен прийом.

Плановете бяха тази година да се извърши пилотен план за противоградова отбрана със аероплан над Северна централна и Североизточна България. Целта беше да се види дали този прийом е по-ефективен от ракетния. Ако резултатите демонстрират, че има по-висока успеваемост, се предвиждаше по този начин да бъде предпазена цялата територия на страната.

За тази година отпуснатият бюджет е 2.5 млн. лева за разтрошаване на градушките посредством самолетен прийом. През март 2020 година е стартирана и процедурата за избор на реализатор по реда на Закона за публичните.

Заради изключителното състояние, въведено поради разпространяването на Covid-19, периодите за подаване на документи по поръчката бяха удължени.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР