И тази година най-много зрелостници са избрали да положат изпит

...
И тази година най-много зрелостници са избрали да положат изпит
Коментари Харесай

Английският език остава най-желан за втора задължителна матура

И тази година най-вече зрелостници са избрали да положат изпит по британски език за втора наложителна матура, оповестиха от Министерството на образованието и науката.

Общо над 50 000 зрелостници са подали заявки за допускане до държавния зрелостен изпит по български език и литература на 19 май. Той включва 40 задания с избираем отговор , къс свободен и уголемен свободен отговор. Последната задача е за основаване на аргументативен текст – интерпретативно съчинение или есе. Максималният брой точки на държавния зрелостен изпит е 100 , като той се смята за изискан при най-малко 30 точки .

На втори наложителни държавни изпити се чака да се явят близо 49 000 зрелостници . За втората наложителна матура по профилиращ предмет на 23 май заявки са подали над 25 000 зрелостници, а за изпит по специалност предпочитание са декларирали повече от 23 000.

Желание да се явят на държавен зрелостен изпит по биология и здравно обучение са декларирали 2628 зрелостници, по география и стопанска система – 2588, по математика – 1732, а философия са избрали 1483.

Вместо втора наложителна матура завършващите професионално обучение и образование поставят държавен изпит за придобиване на професионална подготовка. Над 11 500 от тях ще пазят дипломен план , а близо 12 000 ще се явят на изпити по специалността , включващи теоретична и практическа част.

Да положат спомагателна матура са поискали над 2400 зрелостници като най-вече са избрали предметите математика, британски език, биология и здравно обучение . Допълнителните матури по избор ще се проведат в интервала 26-31 май.

Заявления за валидиране на компетентности по реда на спомагателните матури през сесия май-юни са подали общо 272 зрелостници. От идната сесия май-юни 2023 година на тези изпити могат да се явяват и зрелостници, които са изучавали образователен предмет като общообразователен , а не като профилиращ, само че желаят да валидират компетентностите си по профилиращия предмет

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР