И тази година бюджетът на Община Варна е амбициозен, но

...
И тази година бюджетът на Община Варна е амбициозен, но
Коментари Харесай

И тази година Община Варна с амбициозен, но реалистичен бюджет

И тази година бюджетът на Община Варна е упорит, само че реален. Това съобщи през днешния ден кметът Иван Портних на конференция в община Варна, на която беше показан проектобюджета на морската столица. На събитието участваха и зам.-кметът Христо Иванов, основният проектант на община Варна Виктор Бузев и шеф Дирекция „ Финанси и бюджет ” Стефка Господинова.

„ За последните 5 години бюджетът, всички добре знаем, се усили двойно, като през 2019 година, след актуализацията беше в размер на 475 млн. Важното, което желая да подчертая, е финансовата непоклатимост: нямаме просрочия в отговорностите, което е един от главните индикатори за резистентност на общината. ”, изясни кметът.

Той добави, че Варна се намира в извънредно добра финансова кондиция и съществува стабилно повишаване на локалните доходи, което е добра индикация и то при опазване на същите равнища на налозите, и че кредитният рейтинг на Община Варна е еднакъв с националния.

Базата на оферти бюджет за новата финансова година като макрорамка е 492 млн лева

„ Амбициозен, само че в доста висока степен реален е бюджета и тази година ”, разяснява Иван Портних. От тези средства, към са 108 млн лева са европейско финансиране. Акцентите в програмата на Общината още веднъж извеждат образованието като приоритет номер едно: планувани за бранша “Образование ” са 154 млн лева или 40,5 % от макрорамката. Това е нарастване с 11,377 млн лева по отношение на предходната година.

В сферата на опазването на здравето се плануват 23,400 млн лева За обществени действия средствата са 17,187 млн лева Капиталовата стратегия е на стойност от 58 млн лева, към които следва да се прибавят и 158 млн лева, отпускани по европрограми.

Запазват се равнищата на локалните налози и такси, които са на годишна база.

Геновева Михайлова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР