И тази година българският туризъм страда от липса на кадри.

И тази година българският туризъм страда от липса на кадри. ...

Проблемите на туризма ни са в кадрите и късия летен сезон, според експерти.


И тази година българският туризъм страда от липса на кадри. Има недостиг на бармани, сервитьори, камериери. Това коментира пред Bulgaria ON AIR мениджърът на сайта Rabota.bg Росица Радоева.Още по тематаБлизо 40% от българите не могат да си позволят лятна ваканцияАнгелкова: Цените на чадърите за някои плажове са изключително нискиКакви бизнес интереси има Китай към България

"Няма кой да обслужва туристите, а много хора бягат да работят в чужбина", посочи тя. "Кадрите, които се наемат, са основно млади. Немалка част обаче са на възраст над 40 години. Именно те, според проучване на сайта Rabota.bg, заминават да работят основно по гръцкото море и това са около 70% от запитаните.

Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма е на мнение, че в България е имало и сега има хотели с добри екипи, които са квалифицирани. "При нас проблемът е с по-краткия сезон, с пик около края на юли и август", посочи той.

"Започваме лежерно от юни, няма как август да плати заплатите за цялата година", подчерта той.

Росица Радоева е категорична, че трябва да се въведе мост между образование и бизнес за добра преценка колко и какви кадри точно ще са нужни.

Целия разговор в студиото на Bulgaria ON AIR вижте във видео материала

гледано: 39   Още видеоРейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг 50 гласа

Източник: investor.bg