И така, зад нас са три седмици война и днес

...
И така, зад нас са три седмици война и днес
Коментари Харесай

Владислав Шуригин: В стратегическа перспектива Украйна се намира в патова ситуация

И по този начин, зад нас са три седмици война и през днешния ден към този момент можем решително да създадем редица заключения.

За началото на войната

Масивът от хванати военни документи на въоръжените сили на Украйна, както и материалите от разпитите на пандизчии, които през днешния ден са разполагаем на нашето командване, ни разрешават да създадем главния извод: като започва специфична интервенция, съветската войска съумя да изпревари украинската войска за интервал от пет до 10 дни. В момента на първия удар по-голямата част от украинските войски са били в развой на напредване към регионите на централизация или към този момент са били ситуирани там. Следователно няма потребност да приказваме за някаква стратегическа изненада на специфичната интервенция, само че тактическата изненада беше реализирана от нас. Украинската войска не е имала време да приключи разгръщането си съгласно военновременните проекти и не е била приведена в цялостна бойна подготвеност. Командването на въоръжените сили на Украйна беше решително до последно, че съветското управление, под политически напън от Съединени американски щати и Запада, няма да посмее да стартира огромни военни дейности преди действителен мотив от въоръжените сили на Украйна и че Съюзниците на Украйна управляват Русия и щяха в точния момент да предупредят Киев за началото на „ съветската инвазия “.

Важно! През всичките два месеца след публикуването на настояванията на Русия да подсигуряват нейната сигурност, страните от Запада (Германия, Франция, Великобритания) и Съединени американски щати действаха по обединен проект, който не предвиждаше никакви действителни договаряния и разискване на съветските оферти, а имаше единствено една цел - да се отсрочат допустимо най-вече тези оферти за договаряния, с цел да се даде време на Украйна да се приготви за война, да ѝ се трансферират огромни колета съвременни оръжия. И в това отношение непрекъснатата верига от визити в Москва на западни водачи беше просто цинична реплика на договорния развой, който обезпечава на Украйна месеците, нужни за довеждане докрай на подготовката за война.

В подготовка за него командването на въоръжените сили на Украйна усили оптимално сухопътните си групи, като ги попълня напълно с персонален състав, като докара общия брой на въоръжените сили на Украйна, като вземе поради териториалните батальони и „ Националната армия “, до 300 хиляди души, което е повече от два пъти повече от съветската група, стояща по границите. Най-новите противотанкови оръжия и ПЗРК, получени като част от западната помощ, бяха трансферирани на изток, бяха основани полеви хранилища с муниции и логистика, а системите за противовъздушна защита бяха ситуирани и прикрити. По-голямата част от обслужващия се въздушен флот е разпилян върху различни летища и е приютен в разнообразни летищни здания. Командният състав беше изместен в полеви и предпазени командни пунктове.

Всички тези ограничения разрешиха доста да се понижат загубите от първия " обезоръжаващ " съветски удар и съвсем незабавно да стартират дейни военни дейности против съветските войски.

Въпреки това тактическата изненада от първите часове стартира да се отразява на хода на военните дейности и до края на първия ден разруши украинския проект за защита, който беше основан и създаден в продължение на няколко години благодарение на американски и английски военни съветници. Планът се основава на американската идея от 70-те години на " дейна защита " с оптимално потребление на " зоната за сигурност " - терена по пътя на евентуалния противников удар. Според проекта на американските стратези с началото на дейни военни дейности в Донбас (а точно там, както имаха вяра в Киев, ще стартират първите огромни конфликти с руснаците), въоръжените сили на Украйна в Киев, Харков и Херсон направления трябваше неотложно да влязат в борбата, хвърляйки мобилните си елементи към съперника. Задачата на тази " конница " е да спре, да завърже ръцете настъпващите съветски елементи, да ги принуди да се трансфорат в бойни формирования, които да бъдат обект на артилерийски и въздушни удари. И самите мобилни елементи, без да чакат ответни удари, трябваше да се отдръпват към нови линии. Такава дейна отбрана, съгласно проекта на украинското командване, трябваше да изтощи съперника за две седмици, да го принуди да спре настъплението и да премине в защита, след което против него трябваше да се подхващат контраатаки, които изцяло биха изтощили съветски групировки и ще обезсмислят по-нататъшните военни интервенции.В посока Донецк „ източният щит “ на най-мощната военна формация на ВСУ а от Мариупол до Старобелск трябваше да възпира всички опити на корпусите на ЛНР и ДНР от нахлуване в Краматорск и Мариупол.

Отговорът на този украинско-американски проект беше нашият проект за стратегически пробив, който беше обезпечен от тактическата изненада от началото на военните дейности. Без да чака въоръжените сили на Украйна да завършат разполагането и подготовката за война, съветската войска нанесе бързи удари във всички стратегически посоки. В същото време вместо мощните бронирани пробивни юмруци, които въоръжените сили се готвеха да посрещнат, напред бяха изхвърлени „ леки “ сухопътни бригади и въздушно-десантни елементи, чиято задача беше, без да влизат в борба, заобикаляйки градовете, да пробиват и заемат стратегически възли, създаващи закани за основни политически, стопански и военно-стратегически центрове на Украйна – Киев, Харков, Николаев, Херсон. Такъв неочакван пробив в тила принуди командването на въоръжените сили на Украйна да се откаже от проектите за „ дейна защита “ и, с цел да отстрани неочакваните закани, да хвърли най-боеспособните си елементи против съветски бойни групи. През идващите пет дни на непрекъснати боеве тези бригади претърпяха съществени загуби в хора и техника в изискванията на въздушно предимство на съветските въздушно-космически сили и бяха принудени да се отдръпват към градовете под отбраната на цивилното население. Това доста понижи загубите, само че ги лиши от опцията да водят дейни военни дейности, трансформирайки ги в крепостни гарнизони.

В същото време провалянето на южноукраинската формация на линията Херсон-Нова Каховка принуди остатъците ѝ да се отдръпват към Николаев и Одеса и да преминат в защита, отваряйки пътя на съветските войски в тила на Донецката група, с цел да обкръжат Мариупол и обширната територия на Херсон и Запорожие.

Именно на този първи стадий претърпяхме най-големите си загуби. Всъщност ние пробихме на скорост бойните редици на въоръжените сили на Украйна, употребявайки детайла на изненада. Но доста скоро украинците пристигнаха на себе си - и започнаха яростни борби. Не всички командири съумяха бързо и съответно да се включат в хода на „ специфичната интервенция “, за която трябваше да платят с живота на наши бойци и изгубена техника. А видеото на няколко наши изгорени колони към момента е главното оръжие на украинските пропагандисти, които ги разгласяват още веднъж и още веднъж. Украинските мрежи са натъпкани с тези имитации.

Днес нашата войска и армиите на републиките на Донбас вземат участие напълно в интервенцията, те са натрупали военен опит, образуват единно цяло и решително смазват врага.

Единствената зона, където проработи проектът на въоръжените сили на Украйна, беше “Източният вал” в Донбас. Тук украинската група се бие гневно и ловко от първия ден. Позициите на въоръжените сили на Украйна тук просто трябваше да бъдат „ прогризани “ благодарение на солидни артилерийски и въздушни удари, като последователно „ навиват “ украинската защита от север и я пробиват в посока Мариупол, където след срещата на Донецкия корпус с настъпващите съветски елементи на Мариупол, съперникът беше изцяло обграден, а по-късно постепенно „ пренавиване “ на „ Източния вал “ от юг.

Днес

Какво става през днешния ден? От стратегическа позиция Украйна е в патова обстановка. Въпреки че към момента поддържа числено предимство в хората, през трите седмици на боеве, въоръжените сили на Украйна съвсем изцяло изгубиха способността си да водят дейни бойни дейности. Повечето от бронираните машини са изгубени, главните механизирани елементи са или унищожени, или очукани толкоз доста, че могат единствено да се пазят. Самите въоръжени сили на Украйна са " раздрани " на няколко елементи: групи в Киев, Харков, Донецк и край Николаев - Одеса. Между тях няма връзка, прехвърлянето на войски е невероятно заради цялостното превъзходство във въздуха на съветските Върховен касационен съд. Украинските Военновъздушни сили са съвсем унищожени и не могат да обезпечат никаква поддръжка на своите сухопътни сили. Противовъздушната защита на въоръжените сили на Украйна е от точков темперамент и от ден на ден пада до полево равнище на потребление на ПЗРК. Всички украински групировки вземат участие в борби и търпят непрекъснати загуби. За 21 дни боеве командването на въоръжените сили на Украйна не съумя да провежда нито една контраофанзива на оперативно равнище и всички опити за офанзива на обособени батальони бяха отблъснати с големи загуби за въоръжените сили на Украйна.

Елитната военна формация от националистически елементи в Мариупол последователно губи своята бойна успеваемост, премазана от щурмуващите войски и обречена на заличаване. „ Източната цитадела “ в триъгълника Краматорск-Авдеевка-Северодонецк е под непрекъснат обстрел и постепенно се разпада - без изгледи за проведено евакуиране.

Нейното проваляне и рухването на Мариупол ще създадат по-нататъшната опозиция на Киев безсмислена. Силите на Донбас и Руската федерация, освободени след рухването им, най-вероятно ще бъдат хвърлени в посока Николаев и Одеса с вероятност за цялостна загуба на достъп до моретата от Украйна. Има дребна вяра за подкрепления от западните региони. Обещаното образуване на нова войска се оказа блъф. Местното мъжко население заобикаля призовката и бяга в чужбина. А тези, които към този момент са призовани, не са задоволителни даже за попълване на един корпус. Още повече проблеми се следят с въоръжението на този корпус. Ако с дребните и противотанковите оръжия въпросът може да бъде затворен благодарение на доставки от Запад, то няма от кое място да се вземе тежка техника и артилерия. Освен това този корпус въпреки всичко би трябвало по някакъв метод да бъде трансфериран в региона на борбата, което, като се има поради господството във въздуха на съветските въздушно-космически сили, е извънредно мъчно да се направи без огромни загуби. А Западът отхвърли да сътвори „ зона, неразрешена за полети “, за която Киев мечтаеше през всичките тези седмици.

Засега Киев съумява да поддържа вътрешната непоклатимост на популацията благодарение на конски дози пропагандни успокоителни за „ чудовищните загуби “ на съветската войска, идното привършване на съветските ресурси от снаряди и ракети, някои невиждани триумфи на въоръжените сили на Украйна, „ мощни офанзиви “, влизане на НАТО във войната и впрочем. Но щом Мариупол падне и групировката на Военновъздушни сили покрай Донецк бъде разрушена, ще стане невероятно повече да се убеждава украинският народ в сполучливия ход на войната. И това, съгласно мен, е въпросът за идната седмица...

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР