И така професорът-генерал, а накрая и министър, напусна здравното ведомство.

...
И така професорът-генерал, а накрая и министър, напусна здравното ведомство.
Коментари Харесай

Чия мотика настъпи професорът-генерал

И по този начин професорът-генерал, а най-после и министър, напусна здравното ведомство. Цялата процедура подсещаше рутинна интервенция - от съдбовното телевизионното предаване, през подаването на оставката, та до приемането й. Времето мина незабелязано. Бързо реагираха и читателите на ФАКТИ, които се включиха в анкетата "Трябва ли да се проверява проф. Николай Петров? ". Експресни отговори дадоха 864 консуматори, като 65% от тях дадоха отговор утвърдително. Те съзряха вина в бързата му реакция.

11% се довериха на прокуратурата - каквото тя реши, това да бъде. А военната прокуратура се зае да преразгледа предното си решение, съгласно което казусът с публичната поръчка по модела "тъст-зет " за над милион и половина лв. не е забавен за Темида.

Професорът е честен човек и подаването на непоисканата оставка го демонстрира тъкмо подобен, споделят 9% от участниците.

Още толкоз считат, че всеки на негово място би постъпил по този начин и няма никакъв смисъл от следствие.

За 7% той е избавил ВМА след ръководството на починалия си предходник и заслужава почитание.

"Уважение всекиму, вересия никому ", както написа по старите кръчми. Професорът уважението си го има като доктор. Но това, в което е упрекван, е в качеството му на админ. Разбираме известните му пациенти, които скочиха в негова отбрана - от "червения " почитател Митко Ангелов - Дучето, та чак до каката на премиера, доктор Краси Иванова. Нормално е доста хора, на които е оказал помощ, да бъдат на негова страна. Чисто прочувствено. Безкрайно озадачаващо е по какъв начин сериозен и влиятелен човек като генерала-професор ще извърши това, за което се приказва. Да, на фона на другото, за което упрекваха ген. Стоян Тонев, може и да са пари за семки. Но по какъв начин пък навръх зетя? Дуло ли му опря на челото, та да подписва? Да не сме Сан Марино и да нямаме други компании?

Случаят оставя извънредно непоносим усет и без някоя партия още да го е яхнала и напудрила напълно. Остават и въпросите. Старите. Обречен ли е почтеният човек да прекрачи линията, когато му дават да ръководи публични средства. Да не го сметнат за балък, че кара на една заплата. Неизбежно ли е развращението, което предизвиква властта.

Но има и друго. Заговори се за борба на лобита, която се оказала съдбовна за министъра. Ами в случай че проф. Петров не е поискал да влиза в скица, по-сериозна от онази, дето сочат във ВМА? Шат. Ще намерим различен, по-смел. Ако е по този начин, по натурален път се поркрадва и изводът, че на основни места се слагат уязвими хора, бъркали, кой с черпак, кой с лъжица, в кацата с меда. За да бъдат ударени, в случай че не извършват генералната линия или по-специални задания и се издънят пред който не би трябвало. Чия мотика настъпи професорът-генерал? Своята или непознатата...

Преди дни споделил на доктор Красимира Иванова: „ На мен просто ми се плаче! Аз съм работил за името и имам фамилията си, аз това имам в живота си! И постоянно съм се опитвал почтено да ги пазя”. От ръководещата партия дефинираха оставката му като честен акт, което към този момент става някак досадно. Поне не използваха обичания в последно време израз на Цветанов "фалшива вест ". Може пък да не сме дорасли, с цел да ги разберем. Както сподели министърът на странното ни ведомство по посрещането и изпращането Лиляна Павлова, ръководещите показвали "висша форма на политическа просвета, за която у нас още не сме узрели ".

Хубав ден, неузрели братя и сестри.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР