И така, новият водещ на вечерното шоу на bTV е…

...
И така, новият водещ на вечерното шоу на bTV е…
Коментари Харесай

Грък или българин? Интересни факти от живота на Николаос, който сменя Слави Трифонов!

 И по този начин, новият водещ на вечерното шоу на bTV е… Неговото име е… Той се казва… Николаос-Теодорос Цитиридис! “Моля? Я, отново! " Такава беше първата реакция у нас. Цитиридис – име, което е “Ей-й-й! ", шоу, което се чака да бъда “Уау! " За водещата национална медия, “Шоуто на Николаос Цитиридис " е може би най-важният и огромен план за 2020-а. То би трябвало да запълни онази ниша, която беше емблема за малкия екран близо 20 години, а Нико ще би трябвало да се бори с дългата сянка на Слави Трифонов. Сравненията са неизбежни.

Шоуто потегля в ефир в понеделник, 27 януари, в познатия пояс от 22,30 до 23,30 часа. За никой не е загадка какви са кардиналните съставки на вечерното шоу – има всевъзможни вариации по света, само че рецептата е ясна – изявленията, скечове, закачки с публиката и бенда. Три политически смешки, три на полова тематика, три автоиронии. Примерно.

По-вълнуваща е смелостта, с която bTV са подходили. И почтено казано Цитиридис е добър избор. Може би най-хубавият. Не е прочут на необятната аудитория, само че е доста умел. Не е водил “Национална лотария ", не се е лигавил в риалити формати, нито е играл скечове в сянката на други комици. Не е и чужд в избрани среди – една от водещите фигури в стендъп жанра, който набира скорост в България. Никой до момента не е споделил неприятна дума за него и не го е видял навъсен.

 

След първия потрес от семейството Цитиридис, излиза наяве, че и името не е проблем. След като българската аудитория може да запомни Никос Икономопулос, Никос Вертис и Нико Казандзакис, какъв е казусът да се запомни и Цитиридис.

Освен това семейството настина се помни елементарно. Има и формула за по-несхватливите. Във семейството има четири пъти буквата “и ". Значи това единствено би трябвало да се запомни логаритъмът там – 23-та, 19-та, 17-та и 5-та писмен знак от българската писменост, гарнирани с по едно “и " след всяка една от тях и най-после завършвате с буквичката на предшественика на Никос и готово.

Както стана ясно Цитиридис е кръстен с две имена – Николаос-Теодорос. Всички в фамилията обаче го назовават Додо. Като бебе единствено тези срички повтарял – До-До! И тъй като в Гърция всеки трети е Никос, траяли да назовават момчето Додо и до ден-днешен.

Комикът е (веднага включваме обичаното факсимиле на телевизионните новини) проплакал на 1 февруари 1994-а в Атина. Наполовин българин, наполовин грък. Гръцкият му жанр е от Халкидики. На втория ръкав има едно малко, доста уютно градче, което българите доста харесват – Сарти. Ето оттова са корените на Никос.

“Най-красиво е рано заран, когато слънцето изгрява над мраморния връх Атон. Вълшебно е! "  – споделя Цитиридис.

Майка му е българка от Благоевград. Екскурзовод е и приказва съвършено гръцки език. И Додо проговорил на двата езика, само че гръцкия съвсем е пропуснат. Когато е на 5, майка му се връща в България, дружно с Додо и малко по малко гръцката жила залинява.

От Гърция си спомня, че е живеел в една доста хубава къща в Атина, на брега на морето. Имало едно доста хубаво плажче, което наричали “Плажът на счупената лодка ", тъй като на него имало какво? Една счупена лодка. Не влизал доста в морето, тъй като било цялостно с медузи.

Гръцкото в Цитиридис се показва в това прословуто за елините възприятието за правдивост, съсловен яд и философските алтернативи. Особено последното.

Когато бил на клетата възраст от примерно четири годинки, дни наред Додо си блъскал главата над един екзистенциален проблем. В квартала било цялостно с бездомни кучета. Мама работела в един магазин, ей там, насреща, а дребният се страхувал от псетата и надлежно нямало по какъв начин да пресече улицата. Един ден решил да ги подкупи и ги подкупил, само че казусът не се решил. Малкият мъдрец си задал въпроса, чийто отговор дълго време не намирал: “Добре де, за какво тези кучета не си потеглят, откакто съм дал кренвирш на всяко едно от тях? И всеки ден им давам кренвирши и те не престават да идват и да не си потеглят. " Наистина е необичайно!

В Гърция имал време да хлътне и по една учителка в детската градина. “Рокерка, с къса коса и кожено яке. Вземаше една китара и ни свиреше. Всички я гледахме като омагьосани ", споделя Додо за мистичната за него госпожа Дзени. Допускам, че се е казвала Джени, а не Дзени. Но знаете ахилесовата пета на гръцкия правоговор е нормално – за тях е “Дзамбо " вместо “Джъмбо ", “цииз ", вместо “чийз ". Може би истинската фамилия на шоумена да е Читиридис – кой знае.

Днес Цитиридис приказва на гръцки единствено с служителите и контролата от “Градска подвижност ". Като студент постоянно се возел без билетчета, а когато попадал над тези мрачни сенки из превоза, дето с човешка злоба крещят “Билетчето, апелирам! " Никос започвал да им приказва на гръцки в смисъл на "???????????????! " или нещо сходно. Обикновено се разминавал с санкцията. Един ден обаче му поискали 20 евро, вместо 20 лв. и той бързо превключил на български.

За него българите са доста по-позитивни от всички балканци, без значение, че непрестанно мърморят.

“Къде по света ще намерите подобен оптимизъм. Имаш женитба и завалява дъжд. Всеки различен ще каже “ех, че гадно ", а българинът ще каже “ей, ще ни върви по вода ".

Винаги е бил уверен, че огромните проекти за него са в България и наподобява това е на път да се случи. Да ти върви по вода, Додо! 

Сблъсък с политиката

Първата специалност на Цитиридис е публицистиката, а един публицист и добре да живее, рано или късно среща Волен Сидеров. Така се случва, че след края на локалните избори през 2015-а, Никос е в редакцията на “Офнюз ", когато редакторът му споделя “Волен е в НАТФИЗ! ". Младокът хуква и се оказва първият, който идва в Академията. Приближава към Волен и най-учтиво го пита “Господин Сидеров, може ли да излезете на открито? " с концепцията да го пита какво прави там. Онзи незабавно го подхванал – “Кой си ти? ", “Николаос Цитиридис от Офнюз! ", “Кой? Ципрас? Цитрос? " Пита го дали знае български. Подава му да прочете депутатската карта, с цел да го изпита дали може да чете български език. Може, Сидеров, може. Наше момче си е, пиие " Труд ". 

Жалко, че не е артист

" Николаос е толкоз занимателен човек, че не мога да допускам, че не е артист. Но той в действителност е артист, тъй като е стендъп комедиант. А шоуто му е въодушевено от международните мостри в жанра ".

Александър Кадиев, артист и водещ 

Телевизионен гений

" Той умее да беседва. Има възприятие за комизъм. Позитивен е. Ще ви накара да се чувствате добре в неговата компания. Нов ефирен гений! Убеден съм, че неговото шоу ще остави феновете с положително въодушевление, усмихнати и спокойни за утрешния ден ".

Георги Тошев, продуцент 

Журналистиката му оказва помощ

" Имаме потребност от повече млади българи като Николаос, тъй като той е надарен, работлив, харизматичен и доста трудолюбив на първо място. Може би малко фенове знаят, само че той се е занимавал с публицистика. Има награди, отдадени на журналистическия си труд, което пък ще е в негова помощ в интервютата, които ще води в шоуто ".

Антон Хекимян, водещ 

Знае по какъв начин да задава въпроси

" От “Вечерното шоу с Джони Карсън " по NBC всички следват идентичен формат. Някои малките екрани имат по две или три едно след друго. Въпросът е кой е водещият. А водещият е Николаос Цитиридис – за първи път в България ще се придвижи в действителност американският модел на вечерното шоу – освен като конюнктура, само че и като водещ, който е стендъп комедиант, самичък си написа скечовете и знае по какъв начин да задава въпроси на гостите си, тъй като е бил и публицист ".

Ясен Дараков, сътрудник в САЩ

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР