И следващата мащабна програма за саниране на блокове ще е

...
И следващата мащабна програма за саниране на блокове ще е
Коментари Харесай

И новото саниране ще е 100% безплатно за народа

И идната огромна стратегия за саниране на блокове ще е изцяло безвъзмездна за жителите им. Хората, чиито жилища ще бъдат санирани по " Зелена България " - новата европрограма за енергийна успеваемост, няма да вземат участие със съфинансиране, съобщи районният министър Петя Аврамова пред Нова тв. 

 Петя Аврамова и нейните настойници От обясненията на Аврамова се разбра, че в новия вид на " безплатното " саниране през идващите години най-вероятно ще се приложи композиция от средства - от Европейски Съюз и от българския бюджет. " Ще има съфинансиране от 5 или 10%, само че то ще бъде поето по други механизми, създават се 4 разновидността ", сподели министърката, само че не даде никакви детайлности. Само посочи:  " За нас е ясно, че хората, в случай че би трябвало да извадят даже 5-10 лева от джоба си, постоянно ще има в един вход някой, който да блокира нейното осъществяване. Ние не желаеме да бъде блокирана. "   

 

След свадите към националната стратегия за " гратис " саниране (по която бяха профукани 2 милиарда лв. от българския бюджет за безбожно скъпи и не напълно качествени поправки на по 2000 панелки), кабинетът " Борисов " се замисли да промени разпоредбите и в идващите сходни стратегии жителите на блоковете да вземат участие, въпреки и с минимално финансиране, за да имат интерес да наблюдават за цената и качеството на санирането. Но очевидно държавното управление се е отказало от това желание.

" Зелена България " е част от Европейския проект за възобновяване и резистентност, по който България ще разполага с милиарди от Европейски Съюз. В него значимо място е отредено на енергийната успеваемост на постройките в целия Европейски Съюз - и на жилищните, и на публичните. 

Новата стратегия за енергийна успеваемост ще стартира от 2021 година и ще е доста по-мащабна от досегашната, изясни Петя Аврамова. Тя ще включва изолираност, промяна на дограма, ремонт на покриви,  монтиране на слънчеви панели и други " интелигентни решения ".  ще бъдат финансирани и жилищни блокове, и промишлени постройки, и обществени здания - държавни и общински институции, учебни заведения и така нататък, какот и замяна на улично осветяване, уточни районният министър, като акцентира, че особено за многофамилните жилищни здания са планувани над 1.7 милиарда лева

 

НАМЕРЕНИЯ

Програмата би трябвало да започва през април 2021 година Първите 2 години би трябвало да бъдат контрактувани огромна част от средствата ", сподели още Аврамова. И увери, че ще се стартира с тези сдружения на притежателите, които вече  имат контракти с общините и чиито документи към момента са в Българската банка за развиване - те са над 3000 чакащи. Става дума за етажните собствености, които по-късно се подредиха на опашката за националната стратегия за " гратис " саниране и поръчките им бяха утвърдени, по парите свършиха и те останаха в листата на чакащите с надежда за последващи траншове.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР