И след вчерашните 12-часови преговори Сърбия и Косово не успяха

...
И след вчерашните 12-часови преговори Сърбия и Косово не успяха
Коментари Харесай

Сърбия и Косово пак не се разбраха

И след вчерашните 12-часови договаряния Сърбия и Косово не съумяха да подпишат дефинитивно съглашение за нормализация на връзките сред двете страни, въпреки че въпреки всичко те се договориха по какъв начин да бъде прилагано то. Това стана ясно след маратонския кръг от договаряния, които се водят с посредничеството на Европейски Съюз.

Премиерът на Косово Албин Курти и сръбският президент Александър Вучич преговаряха близо 12 часа по време на срещата на върха в Охрид. Те разискаха проект от 11 точки, показан от Европейски Съюз предишния месец по време на срещата на върха в Брюксел.

Той предвижда установяване на дипломатически връзки сред двете страни 15 г. след като Косово разгласи самостоятелност, като Косово и Сърбия ще одобряват документите за пътешестване, дипломите, регистрационните табели и митническите печати на другата страна. Споразумението би следвало да разчисти пътя на Косово към участие в интернационалните организации, а държавното управление в Прищина пък би основало конструкция за автономност на сърбите (Асоциация на сръбските общини, известна на сръбски като ЗСО), които са 6-7% от популацията. В последна сметка обаче двете страни не съумяха да реализират дефинитивно съглашение, което да бъде подписано и от двамата, съобщи БГНЕС.

Двамата водачи признаха, че е реализиран прогрес, само че бързо се изрекоха по адрес на другия водач за това, че не е съумял да постави перо върху хартия. Косовският водач Курти съобщи, че е подготвен да подпише документа, само че упрекна сръбския водач, че не е съумял да подпише проекта за повторно. " Другата страна, както и на последната среща в Брюксел на 27 февруари, заобикаля да подпише съглашението, в този момент и анекса ", съобщи Курти пред кореспонденти. " Сега Европейският съюз би трябвало да откри механизъм, който да направи статута на това съглашение правно и интернационално обвързващ ", съобщи той.

" Мисля, че направихме една значима стъпка в градивна атмосфера и ще стартираме да работим върху нещо ", разяснява сръбският президент Вучич. " Прищина се ангажира да стартира образуването на Общност на сръбските общини в Косово и Метохия. Дали ще го създадат, или не, не е известно ", добави той.

Очаква се скоро Вучич да направи послание към нацията - с цел да показа всички точки от анекса на жителите и да им опише какво е разисквано на срещата. Междувременно, в сръбската столица Белград хиляди хора се събраха на протест против сключването на съглашение. " Този ултиматум... не е съглашение, а изменничество ", съобщи пред тълпата Милица Джурджевич Стаменковски, началник на ултранационалистическата група " Заветници ".

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел съобщи, че е реализирана рамка за осъществяване на проекта, само че пътят към нормализиране на връзките остава неосъществим. " Страните не съумяха да намерят взаимно задоволително решение, толкоз амбициозно, колкото предвиждахме или предлагахме ", сподели той.

Американският делегат за Западните Балкани Габриел Ескобар съобщи, че е реализирано мъчно, само че належащо съглашение сред Белград и Прищина. " Без помощта на нашия съдружник Северна Македония това не би могло да бъде проведено. Това е просто още един образец за това по какъв начин Съединени американски щати и Европейският съюз са благонадежден сътрудник за реализиране на районна непоклатимост. Поздравявам и двете страни за постигането на мъчно, само че належащо съглашение за реализиране на мирни връзки. Сега това отваря вратата към по-добра и по-голяма европейска интеграция. Оценявам огромното изпитание и работа на нашите европейски сътрудници. Съединени американски щати дават обещание да оказват помощ за използването на съглашението ", сподели той в Охрид.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР