И след края на извънредното положение, МВР може да следи

...
И след края на извънредното положение, МВР може да следи
Коментари Харесай

МВР министърът призна, че продължават да ни следят през телефоните с основание COVID-19

И след края на изключителното състояние, Министерство на вътрешните работи може да следи хора през телефоните и мобилните им устройства – къде се намират, на съображение наблюдаване и надзор на карантинна мярка поради заразна болест . Това съобщи вътрешният министър Младен Маринов по време на чуване в комисията по вътрешните работи в Народното събрание.
На въпрос от Българска социалистическа партия дали след рухването на изключителното състояние Министерство на вътрешните работи още може да следи законно хора на съображение COVID-19, отговорът на Маринов беше позитивен. Той сподели, че законова опция има поради измененията, минали през Закона за здравето.
При отвод на даден човек да бъде карантиниран или в случай че е нарушил наложителна карантина, имаме право да желаяме електронно следене - на мобилното устройство, което е декларирало лицето. Само локализация, не наличие на връзка , посочи Маринов. Предвидено е да става незабавно след молбата на полицията, като условието е до 24 часа да бъде известен способният съд, като съгласно неговото решение се действа. Търси се " един тип авансово осъществяване ", разясни Маринов, тъй като ставало въпрос за заплаха от болест.
Вътрешният министър обаче не знаеше какъв брой на брой са такива случаи. Не са ми докладвали, мисля, че в този момент не се ползва. Няма никаква заплаха за свободата на жителите, тъй като има правосъден надзор , акцентира Министерство на вътрешните работи министърът.
Целите на Министерство на вътрешните работи отсега нататък
Голяма част от обществото сякаш не помни да носи маски на публични места, оплака се Маринов. Според Маринов, в този момент Министерство на вътрешните работи се концентрира да следи карантинираните хора – към 20 000 сега. Едновременно с това полицията почвала да влиза в естествен темп на работа – да не позволява ескалация на незаконната активност с охлабването на ограниченията.
Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов пък изясни, че през април при всички типове закононарушения има спад. С 16,4% е спаднала престъпността за интервала януари - април 2020 година на годишна база, а разкриваемостта се нараснала с 0,8%. Например грабежите са намалели с над 19%.
" Похвалете се, сложете ги на уеб страницата си ", прикани предшественикът на Маринов - Валентин Радев. И изиска да има систематизирана информация по мъчителни въпроси, като телефонните измами.
Още: " Последно: Следят болните през телефоните им до края на карантината "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР