И след 3 декември БДЖ - Пътнически превози няма да

...
И след 3 декември БДЖ - Пътнически превози няма да
Коментари Харесай

Меките начини да се пораздвижи железницата

И след 3 декември " БДЖ - Пътнически транспорти " няма да предлага парични компенсации за закъсненията си

© Юлия Лазарова Вагон-ресторантите, онлайн продажбите на билети и компенсациите за закъснения са лесни ограничения, които могат да засилят интереса към компанията.До момента превозвачът не съумява да ги осъществя сполучливо, като в този момент на ход е новото управление.Част от тях зависят от обновяването на преносимия състав, само че други са въпрос на воля и организация. Влакът Бургас - София, някъде следобяд, в бистрото. Кроасаните с шоколад са свършили. Сандвичи няма. Дори кафето 3 в 1 е мираж - има единствено нормално нес. И за похлупак - бирата не е студена.

Макар тези условия да не звучат звездно (дори не приказваме за петзвездно), вагон-бистрото на БДЖ е цялостен. Композицията изминава дистанцията за същото време като рейсовете и на аналогична цена, само че с опцията за по-приятно и удобно ликвидиране на времето под звуците на присъщото " тудуф - тудуф ". Докато всички погледи от години са ориентирани към тежките и скъпи ограничения като закупуването на преносим състав за стотици милиони, дребни корекции могат да донесат известни конкурентни преимущества на компанията. Услугата продажба на сандвичи и студена бира сама по себе си може и да не генерира огромни доходи на тежката държавна жп машина, само че предлагането й може да генерира повече от главния бизнес, като притегли повече пасажери.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики До момента обаче и по-отношение на така наречен soft ограничения, които включват и онлайн резервациите на билети или опцията да търсиш правата си, БДЖ демонстрира аналогична скованост, като в този момент новото управление може или да промени това, или да повтори предшествениците си.

Любовта на пасажера минава през бистрото

Към момента " БДЖ - Пътнически транспорти " разполага с 5 вагон-бистра. " Считаме за наложително услугата да се дава на клиентите, изключително за дестинациите на дълги дистанции ", споделят от БДЖ. В момента се движи въпросният вагон-бистро по маршрута София - Бургас и назад (в състава на трен " Слънчев бряг " ), както и един неотдавна възобновен за теснолинейката Септември - Добринище. От ремонт ще бъдат подготвени още два такива вагона и се възнамерява да бъдат включени по направлението София - Варна. " През октомври ще разполагаме с още един вагон, който за момента ще се употребява като запаса или ще бъде включван в допълнение в най-натоварените дни ", изясняват от компанията. По отношение на профилираните вагон-ресторанти на компанията - те са в неприятно положение и за възобновяване им ще е нужен забележителен запас и подготовка, които се надяват да съумеят да плануват следващата година.

Наличието на вагона обаче не е задоволително изискване. За триумфа им е нужно и положително зареждане и менажиране. Запознат дават образец с неприятното кафе, което може да се усъвършенства просто е една машина с капсули.

Сега бистрата се обслужват от чиновници на компанията, които съвместяват тази активност дружно с главните си отговорности. С цел възстановяване на обслужването до намиране на подобаващ атрактивен за външен наемател бизнес модел е взето решение да се наеме профилиран личен състав, като самото му менажиране и организацията по обезпечаването на храни и питиета да бъде поверена на Поделение за почивна активност към " Холдинг БДЖ ".

За момента обаче липсва интерес към бистрата. " Проведени са предварителни диалози с евентуални наематели, само че разноските по експлоатирането на бистра-вагоните се разграничават в пъти от това да вземем за пример на търговски обект - те са в придвижване, поддръжка, употреба, инфраструктурни такси и други По тази причина и получените мнения от евентуални наематели са, че отдаването чартърен на тези вагони би било извънредно нерентабилно за бъдещия наемател, тъй че на този стадий липсва интерес към тази активност ", изясняват от превозвача.

" В тази връзка обмисляме и разновидности на гъвкави бизнес модели, в това число с даване на рекламни площи, с които тази активност да стане по-атрактивна, само че все още нямаме финално решение. За момента вагон-бистрата ще останат част от вагонния парк на БДЖ и ще се употребяват като част от услугата пътешестване с жп превоз, която е наложително да бъде предоставена ", споделят още от там.

Кривиразбраната цифровизация

Друга мека мярка, чието осъществяване стартира преди към 20 години и още не се е случило, е електронната система за издаване на билети. Досега за задачата е имало три плана, като нито един от тях не е приключен. Последно по него работи държавната " Информационно обслужване ", която завоюва търга през август 2014 година, като в последните няколко години все е в развой на " финално внедряване ".

Системата в този момент разрешава да се купят билети за всички влакове в билетните каси. Билет онлайн можете да се купи единствено за избрани влакове. Онлайн билети не може да се купуват 24 часа преди пътуването, като просто по този начин е било решено в предишното. " Теоретично няма проблем този период да отпадне съвсем напълно, само че промени ще се създадат, откакто се проучват първичните резултати от работата на модула за онлайн продажби ", споделят от БДЖ.

В момента са доставени 50 валидиращи устройства за кондукторите, които се тестват в разнообразни режими на работа. Очакванията са преди края на годината те да влязат в действителна употреба. Впоследствие би трябвало да се организира социална поръчка и за останалите. Като идващ стадий е планувано и потреблението на мобилни принтери за издаване на билети във влака.

" През август 2019 година беше задействан модулът за резервации, а този месец ще започва и модулът за онлайн закупуване на билети за всички влакове. Системата непрестанно се развива и обогатява с нови функционалности. До момента тя е внедрена в 77 гари, като до края на годината сме си сложили задачата да бъде внедрена в още към 30 гари, в които се продават билети за всички влакове ", изясняват от БДЖ.

За улеснение избора на клиентите сега се работи по монтирането и настройването на профилирани двуекранни екрани, които да пресъздават местата във влака. Те ще бъдат инсталирани в началото в общо 15 билетни каси и жп бюрата за предварителна продажба на билети, след което ще бъдат публикувани и в другите билетни каси. Като последваща стъпка се преглеждат опциите за развиване на партньорска мрежа и потреблението на вендинг машини за безналична продажба на билети в огромните гари.

Обезщетението невероятно

Тема, по-която скоро няма да има позитивно развиване, е отбраната на правата на пасажерите. БДЖ към този момент на два пъти се възползва от опцията да отсрочи с по 5 години използването на Регламент 1371 на Европейския парламент за правата и отговорностите на пасажерите, употребяващи железопътен превоз. Аргументите на компанията са, че в случай че обезщетява клиентите си всякога, когато не извършва своята част от транспортната договорка, това би се отразило зле на финансите на компанията. Второто удължение изтича на 3 декември.

И този път обаче част от условията на регламента няма да стартират да се ползват и " БДЖ - Пътнически транспорти " ще стартира да ползва единствено някои от тях. " Основен проблем е положението на преносимия състав, което до довеждане докрай на изпълняваната дейна ремонтна стратегия и доставката на нови локомотиви, вагони и мотриси не разрешава цялостното извършване на уговорките във връзка с паричните компенсации за закъснения ", споделят оттова. " В тази му част сдружението има право да изиска отсрочване на регламента, като са подхванати нужните дейности и работим взаимно с Изпълнителна организация " Железопътна администрация " и министерството на превоза за отсрочване при поети ясни задължения и периоди от страна на " БДЖ - Пътнически транспорти ", споделят още от там.

Тук БДЖ не е сама. На този стадий страните - членки на Европейски Съюз, които ползват регламента в неговата целокупност, са Белгия, Холандия, Дания, Италия и Словения. Всички други се възползват от правото си на отсрочване. Новите влакове на БДЖ

Всички софт ограничения за възстановяване на качеството, несъмнено, са нищо без съществуването на естествен преносим състав. След няколко промени на концепцията през последните десетина години в този момент проектите плануват да се закупят 10 нови локомотива за скорост 160 км/ч, с които да бъдат обслужвани към 30 влака дневно по дългите дестинации. Очаква се доставката на стойност към 25 млн. евро да бъде осъществена до края на 2020 година

В момента се прави техническо проучване на параметрите за пазаруване на шинобуси (нещо като рейс, движещ се по релси). Идеята е с 10 нови шинобуса, които са към 60-90-местни, за скорост 120 км/ч да се обслужват към 40 влака на ден, главно в район Пловдив, на разстояние до 50 км. Стойността им е към 15 млн. евро.

Планирана е поръчка за пазаруване и на 10-12 нови мотриси, най-вероятно 4-секционни с към 250 места за скорост 160 км/ч. С тях ще се обслужват към 40 влака на ден на междинни дистанции сред огромните градове. Поръчката е планувана до края на 2019 година за към 75 млн. евро, като доставката се чака през 2022-2023 година

Общата сума за нов преносим състав, в това число и пазаруването на 40 вагона, възлиза на към 165 милиона евро, които следва да се обезпечат до 2023 година За 2020 година има обезпечени 50 милиона евро за нов преносим състав, останалите 115 милиона ще бъдат включени в поръчките за финансов трансфер за 2021 година, 2022 година и 2023 година

Новите вагони, които се поръчват, ще бъдат с Wi-Fi, като сега се работи по вид за съоръжение с рутери и на влаковете по дългите дестинации при потребление на съществуващите вагони.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР