И след 2021 година хората, които се осигуряват в частни

...
И след 2021 година хората, които се осигуряват в частни
Коментари Харесай

Запазват възможността за прехвърляне на парите от частни пенсионни фондове в НОИ и след 2021 г.

И след 2021 година хората, които се обезпечават в частни пенсионни фондове, ще могат да трансферират средствата си в Националния застрахователен институт преди пенсионирането си, в случай че пожелаят. Това ще стане с промени в Кодекса за обществено обезпечаване, които към този момент са готови, научи. 

На вчерашното съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие към този момент стана ясно, че от 1-ви януари до 30 юни 2021-а година ще има прозорец за всички, които са изпуснали 5-годишния период и не са трансферирали своите пари в Национален осигурителен институт. Предстои депутатите да одобряват правилник и за бъдещите интервали.

Според квалифицираните промени в Кодекса за обществено обезпечаване правото на обезпечените в частен пенсионен фонд да изберат да трансформират обезпечаването си от него във фонд „ Пенсии “ на държавното публично обезпечаване ще става по специфичен график, разсрочен във времето. Например, хората ще могат да създадат този избор от 1 януари 2022 до 31 декември 2025 година и не по-късно от година преди да навършат възрастта за пенсиониране, от 1 януари 2026 година до 31 декември 2030 година, не по-късно от 2 година преди пенсиониране. И по този начин по график до след 1 януари 2038 година, когато това ще може да става не по-късно от 5 година преди възрастта им за пенсиониране.

Очаква се текстовете да бъдат разисквани и признати от депутатите сред първо и второ четене на проектобюджета на държавното публично обезпечаване за 2021 г. 

Според обява на в. " " пък  процентът на редукция на държавната пенсия ще бъде 9% за жителите, които ще получават пенсия и от частен фонд. Към момента процентът на редукция е 20, само че той ще бъде понижен за тези, които по-малко време са се осигурявали в пенсионен фонд. За идващите процентът ще пораства. Новината е съобщил председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев след съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие, където предлагането е било разисквано.

Според Велев справедливият % за редукция на пенсията от Национален осигурителен институт е 6-7%, само че предлагането на работодателите не е било признато. По време на съвещанието е бил разискван и бюджета за 2021 година, като работодателите са разкритикували повишението на минималната пенсия, тъй като по този метод тя се изравнява с минималната.

" На процедура по този начин изчезва разликата сред осигурявалите се на най-малък приход и тези на по-висок, което не е заслужено. В бюджета за идната година няма да има задоволително средства за продължение на мярката 60/40 за опазване на заетостта. Със заложените в бюджета 300 млн. лева ще се изплащат обезщетенията за служащите за последните месеци на изтичащата 2020 година и на процедура не са планувани средства за първите месеци на 2021 година ", добавя Велев. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР