И Скопие, след Атина, потвърди пред американския посредник Матю Нимиц,

...
И Скопие, след Атина, потвърди пред американския посредник Матю Нимиц,
Коментари Харесай

Скопие потвърди пред Нимиц, че иска да приключва спора за името

И Скопие, след Атина, удостовери пред американския медиатор Матю Нимиц, че желае час по-скоро да завърши разногласието за името. " Ако Гърция желае да има другар комшия, време е да се реши въпроса с името. Македония не може да бъде единствено наша, тъй като в Гърция има огромен дял от нея, и противоположното Република Македония има огромен дял от нея и по тази причина тя не може да бъде единствено гръцка ". Това съобщи македонският външен министър Никола Димитров на взаимна конференция с интернационалния медиатор Матю Нимиц, предадде БГНЕС.

" Никой не може да има монопол върху използването на термина Македония ", безапелационен е Димитров. Който акцентира, че Скопие има благосклонност за решаването на разногласието с Атина. Той означи и че " откакто Република Македония стане член на НАТО, ние ще станем съдружници с Гърция ". Димитров напомни, че Република Македония чака в приемната на Европейски Съюз от 2005 година, а в приемната на НАТО от 2008 година

От своя страна Матю Нимиц изрази вяра, че разликите сред Атина и Скопие ще бъдат отстранени. " Идвам от Атина, където се срещнах с представителите на властта и чух техните мнения и оферти. Със същата цел се срещнах тук с президента Георге Иванов, премиера Зоран Заев и външния министър Димитров, с цел да чуя тяхната позиция. Смятам, че процесът напредва и има благосклонност от двете страни за реализиране на решение на този дълготраен проблем. Надявам се, че разликите в гледищата ще бъдат отстранени ", сподели на собствен ред Нимиц.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР