И сегашната уредба позволява да се търси отговорност на тримата

...
И сегашната уредба позволява да се търси отговорност на тримата
Коментари Харесай

Проф. Огнян Герджиков: И сега може да се търси отговорност на `тримата големи` в съдебната система

" И сегашната уредба разрешава да се търси отговорност на " тримата огромни " - ръководителят на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на основния прокурор. Кадровият орган - Висшият правосъден съвет - може да се самосезира, да направи предложение за промяна, за търсене на отговорност. Това към този момент съществува ", разяснява професорът по право в Софийския университет, някогашен ръководител на Народното събрание и длъжностен министър-председател Огнян Герджиков пред БНР. Той бе потърсен за мнение, откакто новоназначеният на мястото на Цецка Цачева министър на правораздаването Данаил Кирилов (доскоро народен представител от ГЕРБ и ръководител на правната комисия в парламент) предложи посредством законови промени да се вкара механизъм за предварително освобождение на " тримата огромни " в правосъдната система.
 Лозан Панов: Мракобесните времена занапред предстоят. Прокуратурата е завоювана от олигарси
" Вероятно Данаил Кирилов е имал поради да се разработят по-детайлни правила... Не мога да бъда безапелационен дали се постанова такова детайлизиране на наредбата, или не ", добави Герджиков.

Той удостовери, че сега в страната се усеща " изострен дефицит, недостиг на правдивост ", че има превъзходни съдии, само че не всеки е подобен:

" Съдебната система би трябвало да оказва помощ на обществото. Това е може би най-чувствителната област на правната регулация, защото хората са най-чувствителни на тематиката правдивост. Изпитва се изострен дефицит, недостиг на правдивост и една от аргументите се търси в правосъдната система. Понякога прекомерно се демонизира правосъдната система. Аз познавам десетки превъзходни съдии, превъзходни експерти и високо морални хора, само че, несъмнено, не може това да се каже за цялата правосъдна система и оттова и проблемите ".

Абсолютно правилно е, че правосъдната система е жертва на политически ползи - удостовери някогашният длъжностен министър председател.

" Известно е, че има хора от политическата върхушка, които се пробват да подчинят правосъдната система. Така е било евентуално постоянно - повече или по-малко отчетливо. Въпросът е правосъдната система да е ваксинирана против такива опити за вмешателство , защото тъкмо там минимум се търпи то и е доста публично укоримо вмешателството, което води до неправдив развой ".

Предстоящия избор на нов основен прокурор на мястото на Сотир Цацаров проф. Герджиков разяснява с думите, че е обикновено господстващата политическа класа да се старае да избере подобаващ за нея. " Въпросът е той да бъде експерт, честен, високо честен ", акцентира професорът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР