И сега, и преди 20 години за малка и бедна

...
И сега, и преди 20 години за малка и бедна
Коментари Харесай

Дафовска: И преди 20 години, и сега е героизъм за малка и бедна държава да изкара олимпийски шампион

И в този момент, и преди 20 години за дребна и бедна страна е подвиг да изкара олимпийски първенец, съобщи Екатерина Дафовска пред публицисти в Чепеларе.
Днес там означиха кръглата 20-годишнина от завоювания в Нагано през 1998 година златен орден в надпреварата по биатлон. А денят й бе доста под напрежение, тъй като медийното внимание към нея бе безспирно. Сутринта е била на Мечи чал, където се организираха детските надпревари. На видеостена в центъра на Чепеларе бе излъчено директно откриването на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Утре и Катя Дафовска отпътува за Южна Корея.
Казва, че паметен спомен за нея ще останат най-важните моменти от Нагано – да се качи на най-високата стълбичка, да чуе химна на България.
„ С тима от Нагано сме се събирали през годините. Миналата и по-миналата година правихме такива " ветерански " сбирки, само че в този момент празникът е прекрасен, тъй че още по-добро е събирането. От Нагано чакаме всички, и треньорите “, добави шампионката, съобщи сътрудник на . Тя бе поканила и сътрудници от чужбина, с които се е състезавала, само че ще вървят на олимпиадата в Пьонгчанг и не са могли да дойдат в Чепеларе.
Според нея на този стадий колкото и да сме напреднали, нещата в спорта отново са много сложни, изключително в зимните спортове. Пожела на участниците в Пьонгчанг да имат шанс, късмет и всичко да е на тяхна страна.
Жал й е, че към този момент минават 20 години от завоюването на олимпийското злато, само че още нямаме стадион за биатлон. Не се знае по кое време и дали въобще ще имаме. „ Просто страната в действителност натъртва на огромните градове, на огромните уреди, а за по-малките спортове, за зимните центрове особено не знам по кое време ще пристигна редът “, разяснява Дафовска.
Каза, че се пробват да поддържат традициите в биатлона. „ И мисля, че съумяваме с мъжкия тим, който е на много високо равнище. Освен това класирахме 10 индивида за олимпиадата, което не се е случвало от 1992 година И всяко от тези неща ни е коствало много време и старания. Радостното е, че успяхме да подсигурим цялостния екип, който ни беше необходим за олимпиадата. И нека те да ни зарадват “, уточни олимпийската шампионка от Нагано.
Сподели, че преди 20 години й е било доста по-трудно, тъй като тогава, при започване на демокрацията, изпитвали систематичен дефицит на пари. „ Докато в този момент за националните тимове има много средства, подсигурени са безусловно и в това отношение няма пропуски. Готвят се и в чужбина, на най-хубавите места “, акцентира тя.
Другата й болежка е спортното учебно заведение в Чепеларе, тъй като не се знае какво ще е бъдещето му, не е цветущо и ситуацията му в този момент. „ Просто в Чепеларе хората са малко. Но мисля, че този жанр системи на развиване на спорта, най-малко за дребния град е извънредно мъчно. Трябва да се реформира по някакъв метод системата, само че може би ще минат много години, тъй като и страната не желае да се закриват. Държат, пробват се. И общината също оказва помощ, а пък в това време ние сме тръгнали повече в клубове да развиваме спортисти. Изключително е мъчно, тъй като няма система, това е истината. На ниското равнище правилото е: „ Кой както оцелее “, счита Екатерина Дафовска.
Шампионката оказва помощ на клуба по биатлон в Чепеларе. Миналата година имала повече време и излизала съвсем на вяска подготовка с тях, до момента в който тази година по-рядко.
Има към 15 деца в клуба по биатлон и вижда измежду тях огромни очаквания.
„ Имаме доста положителни момиченца, само че се желае да се развият вярно и най към този момент въпросът е дали ще останат след 7ми клас в Чепеларе, или ще отидат да учат другаде, тъй като може да приключат със спорта “, тормози се Катя.
Попитана какво би желала да се случи след още 20 години в нейния спорт, сподели, че би трябвало да се случат доста промени в спорта на България. „ Трябва да се вникне и реформира освен Законът за спорта, а и да се подхванат треньорите, които все по малко виждаме, че се занимават. И в дребните градчета да се обърне внимание, освен в огромните градове “, означи шампионката.
На нашите участници в зимната олимпиада в Пьонгчанг пожела почтено показване и класиране. Смята, че мъжката щафета има огромни шансове, тъй като руснаците ги няма.
„ Знаем, че руснаците ги няма, там стопираха най-хубавите им спортисти. Така, че нашите имат по-големи шансове. Не е било олимпиада да има толкоз малко руснаци. Всички стартове са нощно време, на осветяване, духа доста вятър, би трябвало да свикнат със студа. Това може би е добре за Радо, само че за биатлона изискванията са доста тежки “, разяснява тя.
Екатерина Дафовска има двама сина. Единият е на 18 години и в този момент е лекоатлет, до момента в който за дребния спортът е към момента игра, само че към този момент тренира сноуборд при треньора на Радо Янков.
Днес, на формалното празненство по здрач площадът на Чепеларе се извърши с горди нейни съграждани. Гости на шампионката бе тимът й от Нагано, който бе посрещнат в шпалир от млади спортни очаквания. Сред тях бяха Радка Попова, Павлина Филипова, Ирина Никулчина, Валентина Торлакова. На тържеството дойде и Йордан Йовчев.
Запален бе алегорично и в Чепеларе олимпийският огън.
" Спортът допуска да сме едно огромно семейство и огромни другари. Горим в една област. Тръпката постоянно си остава в един състезател. Може би 20 години по-късно сме по-улегнали. Това беше един неповторим ден, ужасно доста страсти, сълзи, ден сякаш беше предназначен за България. Страхотно преживяване, незабравима страст, сякаш е било през вчерашния ден. За нас беше неповторим празник да видиш българин за първи път на най-високото ходило. Ние сме израснали по един и същи метод, знаем какви ограничения сме имали с цел да стъпим на олимпийския подиум. Никой не мислеше, че могат да се получат нещата. Предния сезон преди олимпиадата не й се получаваха на Катя нещата. Но Господ дава късмет на всички готови. Тя има неповторимата дарба да се концентрира на огромни надпревари ", сподели Ирина Никулчина.
Кметицата на Чепеларе Славка Чакърова се обърна с топли думи към Екатерина Дафовска. Разказа в резюме за нейната спортна кариера.
„ Днес, на 9 февруари 2018 година, се навършват 20 години от великия триумф на Екатерина Дафовска. Спомените не престават да топлят чепеларци през всичките тези години. Един състезател се гради с години, а в огромния спорт не е необходим единствено гений, а непримиримост, дисциплинираност и поддръжка. Нашето златно момиче получи първата си поддръжка тук, в Чепеларе. На 15-годишна възраст се записва в спортния клуб на родния си град, където стартира да се занимава с биатлон. Още тогава се усети високият й състезателен дух. Тук тя усети огромната поддръжка на фамилията си, на приятелите и треньорите. Следват интернационалните триумфи - два бронзови медала на 15 км от Световните шампионати през 1995 и 1997 г, европейска шампионка на 15 км от Минск 2004-та. Има сребърен орден от щафетата 4х6 км и бронз в спринта на 7,5 от Евро 2006 в Лангдорф, с цел да доближи до най-високата купа - първият и единствен до момента златен орден за България от зимни олимпиади в Нагано на 9 февруари 1998 година в дисциплината 15 км самостоятелно. Днес ние си спомняме със сълзи на горделивост и благополучие този момент, този миг на нейната победа. Днес ние още веднъж показваме благодарността си към нашето Кате. През днешния ден се откри и зимната олимпиада в Пьонгчанг - Корея. Надяваме се това да е добър знак за нашите олимпийци. Нека им предадем нашата любов и поддръжка, да им пожелаем сили и триумф “, съобщи Чакърова.
Тя означи, че в българската делегация има 4-ма състезатели от Чепеларе – сноубордистите Радослав Янков и Теодора Пенчева и биатлонистите Антон Синапов и Димитър Герджиков.
По думите на Недялко Славов – регионален шеф на Смолян, през днешния ден е празничен ден, в който с горделивост и трогване се връщаме 20 години обратно. С трогване, тъй като това отличие остава единствена звезда в небосклона на спортните достижения.
„ Познавам Катя повече от 10 години и постоянно съм й се възхищавал, че остана все по този начин непринудена, не се възгордя и продължава с безрезервност, с доста сили и сила да предава своите умения и опит и по този метод да прави так,а че България да има своите нови достижения в зимните спортове “, акцентира Славов.
Той добави, че в годините на прехода нищо не ни е обединявало като нация по този начин, както спортните достижения.
Поздрави от министъра на образованието Красимир Вълчев съобщи на шампионката от Нагано основният секретар на МОН Албена Михайлова. Тя окачестви достижението на Екатерина Дафовска като триумф без аналог в историята на българския зимен спорт, тъй като златото й е първото и единственото към този момент в зимни олимпийски игри.


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ Още спорт  Вижте българските олимпийци на откриването в ПьонгЧанг (СНИМКИ) Вижте българските олимпийци на откриването в ПьонгЧанг (СНИМКИ)  Успешен старт за ски бегачите от Семеен кодекс Успешен старт за ски бегачите от Семеен кодекс " Банско "  VIVACOM е сътрудник на Българския олимпийски комитет за трета поредна година VIVACOM е сътрудник на Българския олимпийски комитет за трета поредна година  Ето какво да чакаме от българите на Игрите в ПьонгЧанг Ето какво да чакаме от българите на Игрите в ПьонгЧанг  Гледахте НА ЖИВО: Официално разкриване на Игрите в ПьонгЧанг Гледахте НА ЖИВО: Официално разкриване на Игрите в ПьонгЧанг Интервю Още Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона се разболяват от рак
Преди дни бе маркиран Световния ден за битка с рака. епидем...
Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image ЛЮБОВЕН хороскоп за този уикенд
Ето какво вещаят звездите в любовен проект за този уикенд. Овен Не се съмнявайте в себе си и изборите, които вършиме. Ако сте решили,...
Гледахте НА ЖИВО: Официално разкриване на И... Журналистът Полина Паунова: Спират се всич... Съединени американски щати се готви за ново прекъсване на работата н... Ска Келер: Корупцията е общ проблем, не це... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image " Вълшебната планинска къща " - един магич...
Четиризвездният хотел е ситуиран в сърцето на девствена гора с повърхност от 120 000 хектара, която е оповестена за биосферен резерват по...
Деси Радева проговори за случая с НСО Пребиха съветски ТВ водещ пред очите на прият... Евродепутатът Ска Келер в София: Брюксел п... Почина шефът на " Булгартрансгаз " Геор... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image НФСБ изиска Ска Келер да бъде експулсира...
Да намажем ските на Ска Келер – с такова заглавие партията на вицепремиера Валери Симеонов, който най-силно лобира в поддръжка на...
" Газпром " предизвести Европа за заплахата... Ска Келер към Валери Симеонов: Тук съм, мо... Красимир Каракачанов: Трябва да дисциплинирам... Новините: Най-важното за деня, 8 февруари  www.expert.bg  В рамките на Европейски Съюз търгуваме най-активно с Германия и Италия В рамките на Европейски Съюз търгуваме най-активно с...  С близо 11% пораства износът на България за трети страни за година С близо 11% пораства износът на България за...  Недостиг на фрагменти в хлебарството макар растежа на заплатите Недостиг на фрагменти в хлебарството макар...  Фейсбук тества бутон вид Фейсбук тества бутон вид " Не одобрявам "  www.iwoman.bg  26 съвета за любовта, на които всеки татко би трябвало да научи щерка си 26 съвета за любовта, на които всеки бащ...  Важно! Да се прочете от всяка жена! Важно! Да се прочете от всяка жена!  Българката, която създава ракети за SpaceX Българката, която създава ракети за S...  Вижте звездите от Вижте звездите от " Напълно непознати " дн...  http://www.sportlive.bg  Ивелин Попов с нов тим в Русия Ивелин Попов с нов тим в Русия  ТЕНИС НА ЖИВО: Всичко най-интересно от ден №5 на Sofia Open, Вавринка на 1/2-финал ТЕНИС НА ЖИВО: Всичко най-интересно от д...  ВИДЕО: Sofia Open към този момент има удар на шампионата, и то какъв! ВИДЕО: Sofia Open към този момент има удар на турни...  В Арсенал чакат още един основен състезател да подпише нов контракт В Арсенал чакат още един основен състезател да... Интервю Още Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона се разболяват от рак
Преди дни бе маркиран Световния ден за битка с рака. епидем...
Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д Нови Най-четени Най-коментирани Дафовска: И преди 20 години, и в този момент е подвиг за дребна и бедна държав... 25 0 Швейцарец заплати милиони евро откуп за щерка си... 45 0 Властта се разграничи от острата реакция на Симеонов против Ска Келер... 69 1 Петков: Месеци наред се оказваше напън върху някогашния началник на НСО... 128

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР