и Съветът на ЕС се споразумяха по правилата за управление

...
и Съветът на ЕС се споразумяха по правилата за управление
Коментари Харесай

ЕП и Съветът се разбраха как ще се контролира разходването на еврофондовете с бюджет от 330 млрд. евро

и Съветът на Европейски Съюз се споразумяха по разпоредбите за ръководство на еврофондовете с бюджет от 330 милиарда евро. За това оповестява евродепутатът Андрей Новаков, който съставлява Екологичен потенциал в договарянията, траяли 2 години.
 
 Европейската комисия с апел към Съвета на Европейски Съюз да включи България и Румъния в Шенген Европейската комисия с апел към Съвета на Европейски Съюз да включи България и Румъния в Шенген
Крайно време е България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенген. Този апел Европейската комисия (EК) насочи към Съвета на...
Сега всяка страна може да реши по какъв начин да изразходва седемгодишният бюджет за икономическо, обществено и териториално доближаване на Европейски Съюз.
" С постигането на сделка сред двете страни на процедура доведохме до край подготовката за идващия програмен интервал във връзка с разпоредбите и условията за вложенията на Европейски Съюз във всяка страна. Страните могат да си отдъхнат, тъй като до момента разработваха оперативните си стратегии без ясни правила по какъв начин ще се ръководят еврофондовете до 2027 година Сега остава само водачите на държавите-членки да намерят решение за финансовата рамка на Европейски Съюз за идващите седем години ", разяснява Андрей Новаков. По думите му в днешната обстановка, когато Европа е изправена пред световно предизвикателство на пандемията, е немислимо главният инструмент за поддръжка на страните да бъде жертва на моментни спорове в Съвета.
С какво ще разполага България в идващия програмен интервал:
В идващия програмен интервал се чака България да разполага с 11,44 милиарда евро европейско и национално финансиране по своите стратегии и то без да се калкулират средствата за земеделие и развиване на селските райони. България ще има 9 стратегии в интервала 2021 – 2027 година, като ще има нова стратегия „ Образование “, настрана от програмата за просвета. Двете дружно се чака да получат близо 2 милиарда евро. Програмата „ Развитие на районите “ ще разполага общо с над 1,8 милиарда евро, програмата за конкурентоспособност на предприятията – 1,55 милиарда евро, околна среда – над 1,8 милиарда евро, транспортна съгласуваност – съвсем 1,9 милиарда евро, развиване на човешките запаси – над 1,9 милиарда евро, за храни – 220 млн. евро, техническа помощ – малко над 100 млн. евро, за морско дело и риболовство – 106 млн. евро.
 Ще има ли нови налози и по-малко пари от еврофондовете за страни като България? Ще има ли нови налози и по-малко пари от еврофондовете за страни като България?
Днес, 20 февруари, ще се състои Европейски съвет по единствено една тематика - многогодишната финансова рамка на Съюза за интервала 2021 - 2027 год...
Предвижда се настрана да действат 12 стратегии за трансгранично и междурегионално съдействие. Пет са трансграничните стратегии със прилежащите на България страни, една е за Черноморския басейн, останалите са междурегионални, включително с район Средиземно море.
Европейското съфинансиране за най-бедните райони ще е 85%, въпреки първичното предложение на Европейската комисия да бе едвам 70%. Югозападният район ще разполага със 70%, а не с препоръчаните от Комисията 60%. По-високите равнища облекчават централния и общинските бюджети в подтекста на икономическите вреди от ковид и икономисват средства, които могат да бъдат ориентирани другаде.
За първи път в историята на участието си в Европейски Съюз България ще получи спомагателни целеви средства в размер на 200 млн. евро, предопределени за най-слабо развитите райони, за усилването на конкурентоспособността, растежа и основаването на работни места.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР