И Русе се включва в националната кръводарителска кампания В кръвта

...
И Русе се включва в националната кръводарителска кампания В кръвта
Коментари Харесай

И Русе се включва в националната кръводарителска кампания

И Русе се включва в националната кръводарителска акция „ В кръвта ти е да спасяваш животи ". Тя се провежда за осма поредна година от Ротари клуб и Ротаракт клуб, взаимно с Българския червен кръст. Всеки, който желае да подари кръв, може да го направи до 12:30 ч. в Кръвния център в болница „ Канев ".

Кръводаряването е непринуден и безплатен акт. Или най-малко по този начин е записано в закона. Но в множеството случаи до кръвните центрове отиват хора, които желаят да оказват помощ на свои родственици или другари в потребност.

Средно на месец в отделението по трансфузионна хематология в Русе кръв подаряват сред 350 и 400 души, само че нужда от кръв и кръвни артикули постоянно има.

Това е една от аргументите да се провеждат сходни кръводарителски акции, тъй като на 1000 българи единствено 21 са донори.
Анна Иванова - Ротаракт клуб - Русе: Резервите на лечебните заведения и кръвните центрове са доста дребни. Кръвта е незаменима. Единствено ние можем да я дарим. За незабавни случаи запасът е единствено този, който е от доброволните кръводарители.
Д-р Тодор Граматиков подарява кръв от 15 години. Прави го освен тъй като е доктор, още в студентските си години осъзнава кръводаряването като нещо потребно за себе и за другите, и го приема като метод на живот. Има рядка кръвна група, по тази причина не отхвърля и когато някой се нуждае.
доктор Тодор Граматиков: Тогава е към този момент много по-ангажиращо, за съответен човек, за потребността на някого. Докато безвъзмездното кръводаряване е по-скоро за самия теб, по тази причина - възприятието, че правиш положително, нещо потребно.
Но сходни акции като тази на Ротари клуб се провеждат рядко. В Кръвния център в Русе няма задоволително експерти, с цел да вършат изнесени акции. Две от местата за лекари от години са незаети.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР